KOMENTAR TJEDNA

Komentar na tekst Na počeku bijaše “Riječ”

Ivica Košak/ 23.10.2018./ Ne, dolazak jedne bivše Miss Universum na Sajam knjiga nije događaj koji bi trebalo posebno naglasiti u kontekstu kulturnog rada lokalne, zavičajne organizacije. Ipak, autorica Ava Karabatić je predstavila svoju knjigu. To djelo vjerojatno neće postat hit u svjetsko literaturi, ali ipak otkriva višeslojnost ljudske egzistencije stranputice jede osobne sudbine u poznatoj nam sredini.

To bi bilo gotovo sve što se u jednoj rečenici iz teksta – NA POČETKU BIJAŠE „RIJEČ“ – Sajam knjiga u Frankfurtu kao dobro mjesto za susret ljudi, ideja i knjiga, mogli ili čak trebalo kazati.

Unatoč tome, hejt! Shitstorm (kao) da nije trebalo čekati: – „Vaistinu previše se nakotilo gamadi i izišlo iz svojih rupa; hrvatomrzaca, jugo nostalgičara… Naivno smo vjerovali kako je završenim ratom sve završilo“ glasio je jedan od komentara. Ne, ni to ne bi trebalo Niti spomenuti da takve reakcije nisu tipične za današnjicu u kojoj klero-nacionalisti predvode kolo. Ne samo na „našim“ prostorima. Salwi Akar, Miss Earth iz Libanona oduzet je naslov nakon što je pozirala za fotografiju s Danom Zreik, Miss Earth iz Izraela odašiljući znak mira. 

Josip Mayer/ 25.10.2018./ Sklon sam i sam povjerovati da su i mnogi književnici iselili iz rodne domovine Hrvatske jer nisu imali priliku u ona socijalna vremena objavljivati i izlagati svoja književna dijela. Inače što više reći već , “književnost otvara prostor za dijalog onima koji inače nemaju ni glas niti vidljivost u društvu. Književnost nam omogućava da govorimo iz pozicije ljudi koji mogu biti i u krivu, koji mogu rušiti tabue, koji mogu i odbijati razgovor. Pišući iz njihove perspektive mi možemo tražiti dijalog i razumijevanje.”

0 0 votes
Article Rating

Related Post

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments