ČUDO SVETOG MARTINA U HRVATSKOJ ZAJEDNICI

tekst i foto: Sonja Breljak… foto album

talasi03_by_al3k5and4rBerlin/ -Eto, i večeras je ovdje ostvareno čudo svetog Martina, pa se okupilo tako puno Hrvata, rekao je, parafraziram, između ostalog, Ante Cicvarić, ministar savjetnik u Veleposlanstvu RH u Njemačkoj koji je brojne okupljene na Martinju u Hrvatskoj kulturno-umjetničkoj i sportskoj zajednici Berlin, pozdravio u ime veleposlanika dr. Gordana Grlić Radmana.

I bio je u pravu. Jer, Martinje je definitivno, naposjećenija zabava u Hrvatskoj kulturno-umjetničkoj i sportskoj zajednici Berlin. Naime, gostiju je i ovaj puta, u netom prošlu subotnju večer i noć, bilo kao u priči.

U lijepom programu uživala su i djeca i odrasli. Redom, nakon proznog pa i poetskog pozdrava u obliku pjesme poznate pjesnikinje Božice Jelušić, autorica ovih redaka, voditeljica programa u povodu Martinja,  najavila je Vokalni sastav Lastavice koji vodi Karmen Meić. Lastavice su, uz Ivana Vidovića, Nikolu Kneževića i Ivana Salopeka, zapjevale “Dobro nam došel prijatelj”.

Potom je kratko pozdravno slovo, izgovorio Ivan Vidović, dopredsjednik Hrvatske zajednice Brlin, najavljujući dijelove programa te isto tako najavljujući i tradicionalnu Božićnu zabavu 15.12.2018. godine, kao i proslavu Nove godine.

Nakon “Dobro nam došel prijatelj”, Lastavice su zapjevale pjesme: “Kaj”, “Kopa cura vinograd”, “Lepe ti je lepe ti je Zagorje zelene” te na koncu i pjesmu “Večeras je naša fešta”.

Nakon vokalnih izvedbi Lastavica, pozornicu su popunili izvrsni  mali, pa potom i veliki folkloraši koje vodi Ankica Prskalo Andrić.

Potom je biskup Martin sa svojom svitom, učinio da veseli i brojni posjetitelji, upoznaju običaje i pripovijesti vezane uz svetog Martina.

Na koncu te glazbeno-glumačke scene, možemo samo reći ovo: bilo je izanredno!

Izvedbom cijele večeri Martinja u čijem nastavku je svirala i goste zabavljala grupa Plamen, može biti zadovoljna i predsjednica Zajednice, Mira Kiš, koja u vrijeme ove zabave, nije u Berlinu ali će ovo izviješće svakako pročitati i na drugom kraju svijeta.

Plesni podij su cijelu večer i noć ispunjavali raspoloženi posjetitelji.  A kad su se umorili i glazbenici i plesači, organizirana je aukcija burenceta u kojemu je dobra graševina kao i nagradna igra, tombola u kojoj su brojni dobili lijepe nagrade.

Spomenimo na kraju ove priče o Martinju u Hrvatskoj zajednici, i one koji su skoro cijelo vrijeme proveli u kuhinji: Tereza, Jasna, Branko, Mara i Ljubica. Njima pripada usitinu jedno (pa i tisuću) hvala i pohvala za njihov volonterski rad.

 

 

 

 

 

0 0 votes
Article Rating

Related Post

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments