PANEUROPEAN PICKNICK

Hrvatska kulturna zajednica – Ogranak Matice hrvatske Wiesbaden sudjeluje na ovogodišnjem goEast Filmskom festivalu u Wiesbadenu. U povodu festivala izlazi posebno izdanje  časopisa Riječ, a koji će biti predstavljen u srijedu, 10. travnja 2019. godine s početkom u 19:00 sati, u Wiesbadenu, Holsteinstr. 15A.

tekst: Ivica Košak
Tradicionalni goEast Festival Srednje- i Istočnoeuropskog filma održava se svake godine u travnju. goEast  pretvara Wiesbaden u jednu od najvažnijih međunarodnih lokacija za kino iz srednje i istočne Europe.

Više od 100 dugometražnih filmova, dokumentarnih filmova i kratkih filmova raspoređenih tijekom sedam festivalskih dana i barem onoliko sekcija obraća se posjetiteljima i lokalnoj kinematografskoj publici.

Kao projekt Njemačkog filmskog instituta i Muzeja za film/ Deutsches Filminstituts & Filmmuseum, goEast se zalaže za podizanje javne svijesti o raznolikosti i bogatstvu kina u srednjoj i istočnoj Europi. Za publiku “duboko na Zapadu” filmovi iz srednje i istočne Europi filmovi srednje i istočne Europe još uvijek su velika nepoznanica.

Poštovanje uspjeha na međunarodnim festivalima je nedovoljno zastupljeno u javnim medijima. Na susretu Hrvatske čitaonice u srijedu 13. ožujka ove godine, predstavljeno je izvanredno izdanje časopisa Riječ u kojemu se  pretisnuti dosadašnji radovi ili interes naše kulturne zajednice za filmsku produkciju. Uz nagradu RheinMain Short Film, goEast je ove godine uvrstio jedno novo natjecanje; Pod sloganom Grenzüberschreitungen, biti će prikazivani kratki filmovi iz srednje i istočne Europe.

Žiri ovog natjecanja čine predstavnici kulturnih udruga s istočnoeuropskim vezama na području Rajne-Majna. Hrvatski predstavnik u žiriju biti će ove godine Ivica Košak, predsjednik Hrvatske kulturne zajednice – Ogranka Matice hrvatske iz Wiesbadena. A na festivalu će biti predstavljen  rad redatelja Leona Lučeva: MALO SE SJEĆAM TOG DANA, obiteljska drama. Leon Lučev je hrvatskoj publici poznat kao filmski glumac, redatelj i producent. Nastupio je u više od šezdeset filmova, uključujući glavne uloge u Grbavici J. Žbanić (nagrada na Berlinaleu), Krugovima S. Golubovića (Sundance, Berlinale Forum), Muškarci ne plaču A. Drljevića (Karlovy Vary) i Teretu O. Glavonića (Cannes, 15 dana autora).

Film Malo se sjećam tog dana nastao je u produkciji tvrtke everything works, a sniman je na otoku Zlarinu. U filmu glume Goran Bogdan, Nina Violić, Daria Lorenci Flatz, Sandro Miljuš i Sonja Perkov. Direktor fotografije je Radislav Jovanov Gonzo, montažerka Ivana Fumić, oblikovatelj zvuka Hrvoje Petek, skladateljica glazbe Anja Lechner, kostimografkinja Zorana Meić, scenografkinja Ivana Jelavić, a producentica Ivana Ivišić. Film je snimljen uz potporu Hrvatskog audiovizualnog centra i Grada Zagreba.

Radnja filma zbiva se na proslavi rođendana najmlađe Goranove kćeri Zoe. Dok se prijatelji i obitelj okupljaju na proslavi, Goran odlučuje za sebe zadržati tešku vijest koja bi svima pokvarila dan. Njegovo vedro raspoloženje i igra savršenog domaćina prevarit će sve osim jedne osobe koja osjeća tešku buru emocija koje ključaju u Goranu. Uoči desetog rođendana njegove kćeri, Goranova sestra javlja mu teške vijesti. Istinu će pokušati sakriti od svih znajući da bi pokvarila planiranu proslavu. Umjesto toga, dan provede pripremajući se za slavlje. Goranovo vedro raspoloženje prevarit će sve osim jedne osobe koja osjeća tešku buru emocija koje ključaju ispod površine. F

Film je bio premijerno prikazan na festivalu u Locarnu. Nastup na goEast festivalu predstavljati će njemačku premijeru za tog hrvatskog redatelja. U gradskom kinu Caligari u Wiesbadenu biti će u petak, 12.04. s početkom u 18:00 sati prikazano osam filmova u trajanju od do 20 minuta. Predstaviti će se radovi iz Hrvatske, Rusije, Gruzije, Češke, Poljske. Moldavije  i Ukrajine.

U natjecanju Grenzüberschreitungen za kratki filmski program moguće je osvojiti nagradu od 2.500 eura iz  Kulturfonda Frankfurt – RheinMain.

Pored sudjelovanja u radu žirija, Hrvatska kulturna zajednica predstaviti će se u subotu, 13. travnja u vremenu od 11 do 17 sati na glavnom trgu u Wiesbadenu, Marktplatz 10 (ispred gradske vijećnice) u okviru  festivalskog programa Paneuropean picknick. U okviru nastupa kulturne zajednice, uz ribu i vino biti će predstavljeno posebno izdanje časopisa Riječ, s pretiskom tekstova o dosadašnjem praćenju filmskog festivala u Wiesbadenu.

0 0 votes
Article Rating

Related Post

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments