PUT K SUNCU

Jubilarno 10. natjecanje za učenike osnovnih škola o poznavanju lika, djela i baštine blaženog Ivana Merza u okviru projekta „Put k Suncu“

prilog: Lahorka Rožić
Otvorena izložba Put k Suncu.U zagrebačkoj Osnovnoj školi „Dr. Ivan Merz“ ususret blagdanu blaženog Ivana Merza održalo se 10. jubilarno natjecanje „Put k Suncu“, natjecateljski projekt za upoznavanje lika, djela i baštine bl. Ivana Merza i humanih vrijednosti koje je promicao.

10. svibnja svečano se obilježava blagdan blaženog Ivana Merza na spomendan njegove smrti. Škola upravo na blagdan bl. Ivana Merza slavi svoj dan i za njezine se djelatnike i učenike u jutarnjim satima služi sveta misa u bazilici Srca Isusova gdje se nalazi grob Blaženika.

U Osnovnoj školi „Dr. Ivan Merz“, na prvome katu u učionici br. 8., dok je u školskoj zgradi bila smještena Klinika za uho, grlo i nos, blaženi je Ivan umro na glasu svetosti 10. svibnja 1928. u 32. godini života. Danas škola nosi ime po Blaženiku. Upravo na tom posebnom mjestu gdje je bio bolesnički krevet blaženog Ivana i gdje je proveo dva posljednja tjedna svog zemaljskog života, zapalili smo svijeću i pomolili se.

Pater dr. Božidar Nagy, postulator kauze za kanonizaciju bl. Ivana Merza, otvorio je natjecanje 10. „Put k Suncu“.

Pater dr. Božidar Nagy, postulator kauze za kanonizaciju bl. Ivana Merza, ravnatelj Jurica Šperanda, prof., mag. art. Lahorka Rožić, akademska slikarica i prof. Likovne kultureProgram je započeo himnom natjecanja „Hvala ti, Orle Kristov“. Autor teksta i glazbe himne je Don Ivo Šutalo iz Mostara. Ova je pjesma napisana i skladana za beatifikaciju bl. Ivana Merza i prvi puta su je izveli «Leptiri» u Banja Luci, 22. lipnja 2003. na Papinoj misi proglašenja Ivana Merza blaženim.

Postulator dr. Božidar Nagy u svome je pozdravnom govoru naglasio važnost i smisao cijele manifestacije.

U ime OŠ „Dr. Ivan Merz“ mlade je natjecatelje, njihove mentore i sve nazočne pozdravio ravnatelj škole, Jurica Šperanda, prof.

Likovno-kritičkim osvrtom je mag. art. Lahorka Rožić, akademska slikarica i prof. Likovne kulture, povela nazočne izložbom, proglasila pobjednike i objasnila nagrade.

Zdenka Petra Štambuk, 8. aNatjecanje o poznavanju života i djela bl. Ivana Merza ima za cilj promicanje onih vrijednosti koje je u svome životu ostvarivao bl. Ivan. Održano je u 5 kategorija: natjecanje u znanju, literarno natjecanje, računalno natjecanje, likovno natjecanje i sportsko natjecanje.  Ostvarilo se u suodnosu s Vjeronaukom, Hrvatskim jezikom, Informatikom, Likovnom kulturom i Tjelesno-zdravstvenom kulturom.

„Umjetnička, religiozna i društvena ostvarenja nadahnuta likom i primjerom bl. Ivana Merza”, tema je ovogodišnjeg natjecanja.

Sudjelovanje u likovnoj kategoriji natjecanja bio je izazov učenicima i njihovim mentorima. Rezultati projektnih aktivnosti prezentirani su na ovoj izložbi. Učenici su se realizirali sakralnim radovima, kreativno nadahnuti likom i primjerom bl. Ivana Merza. Spojili su spiritualno s tvarnim.

Potaknuti na sudjelovanje, stvaranje i istraživanje o Blaženiku različitim su tehnikama izrađivali plakate, crteže i slike. Bilo im je inspirirajuće i edukativno. Nastali su vizualno privlačni radovi u kojima su Ivanovu borbu protiv zla i težnju prema dobrom likovnim medijima prenijeli na papir.

Crtežima, slikama i plakatima prikazali su prisutnost lika bl. Ivana Merza na raznim područjima društvenog i vjerskog života.

Izložba daje uvid u dječje likovno stvaralaštvo koje svoju inspiraciju traži u duhovnom.

Jedinstveni dječji likovni radovi posvećeni Blaženiku pokazuju kako smo djeci kroz likovni izraz  približili lik, djelo i baštinu bl. Ivana Merza.

U kategoriji 4., 5. i 6. razreda prvo mjesto za skupni likovni rad osvojili su Ljuba Pavlović, Lea Novaković, Ami Marušić i Fran Čuljak  iz 6. c razreda Osnovne škole „Savski Gaj“ iz Zagreba.

U kategoriji 7. i 8. razreda razreda prvo mjesto za plakat osvojila je učenica Petra Širjan iz 7. c razreda zagrebačke Osnovne škole Ive Andrića.

Ako ste u Zagrebu ovih dana, dođite u učionicu br. 8 na prvi kat posjetiti ovu izložbu u OŠ „Dr. Ivan Merz“, Račkoga 4.

0 0 votes
Article Rating

Related Post

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments