ZA SVE TI HVALA, MALO JE REĆ´

Na proslavi 50. obljetnice HKM Berlin nastupile su i članice nakadašnjeg Zbora mladih “Ivan Lukačić”. Proslavi je nazočio i osnivač zbora fra Stipica Grgat te jedna od ravnateljica, sestra Krešimira Skopljaković.

tekst i foto: Sonja Breljak
309
U Berlinu je idejom fra Stipice Grgata, svojevremeno, od 1978. godine, djelovao dječji zbor naziva „Ivan Lukačić“. Bilo je to vrlo živo razdoblje kulturnog rada i djelovanja. Uz  zbor su djelovali i orkestri tamburaša, harmonikaša i gitarista.

Uspjeh “Lukačića” je bio potpun. Imali su nastupe na radiju, raznim priredbama u Berlinu i Njemačkoj. Na koncu, snimljena je i ploča s četiri duhovne pjesme, Pođite s nama, Hostija bijela, Ljubav Kristova i Ljubite jedni druge.

A što je najvažnije, kroz zbor je prošlo stotinjak djece i mladih, u njihova srca je posijana ljubav prema Kristu i glazbi.  Takav intenzivan rad potrajao je do kraja osamdesetih godina. No, vremenom su se razni vidovi  “Lukačićeve” zborne i orkestralne organizacije, jednostavno ugasile. Zbor su nakon fra Stipice Grgata, vodili sestra Krešimira Skopljaković. Fra Mišlan Jašić, potom sestra Miroljuba Miloš i sestra Fabiola Bobaš.

Okupili su se ponovo, idejom Anice Krstanović, današnje predsjednice Župnog vijeća, i uz potporu Janje Tadin i Suzane Smolković, već za 40. obljetnicu, prije deset godina. A evo ih i na ovoj, zlatnoj proslavi.

349

Inicijator “Ivana Lukačića” fra Stipica Grgat, napisao je za proslavu zlatnog jubileja HKM Berlin pjesmu “Pedeset ljeta”, koju su, uz njegovo ravnanje i klavirsku pratnju sestre Krešimire, zajedno zapjevali svi sudionici programa u povodu 50 godina HKM Berlin.

Misijo naša, Bog nek te čuva,
za sve ti hvala malo je reć
jer sve nas čuvaš, ljubavlju hraniš
pedeset ljeta već.

Ti dala si nam kruh Božjeg dara
i snagu duha za žića boj,
naš učila si puk sa oltara da uvijek bude svoj.

Okupljala si čovika našeg
sačuvala mu domaću riječ,
i ostala si majka i znamen
pedeset ljeta već.

Ref.
Misija naša lijepa i mlada
pedeset godina stara je tek,
misija naša lijepa i draga
hrvatskom narodu služila vijek.

267

Današnji zbor mladih vodi Suzana Smolković i sama nekada članica zbora mladih “Ivan Lukačić”

..

0 0 votes
Article Rating

Related Post

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments