AVE MARIA - Hrvatski Glas Berlin

AVE MARIA

AveMaria1-150x150Velika Gospa …Vela Gospa …Gospojina, dan je svetkovine Uznesenja Blažene Djevice Marije na nebo. Slavi se svake godine 15. kolovoza. Taj dan je i državni blagdan u Republici Hrvatskoj. Marija je najopjevaniji i najslikaniji ženski lik, kako u Hrvatskoj, tako i van nje. Na svetkovinu, 15. kolovoza,  mnoštvo vjernika hodočasti u mnogobrojna Marijina svetišta. Prema katoličkoj teologiji, Marija je uznesena na nebo, dušom i tijelom. Nauk o Marijinu uznesenju na nebo, proglasio je papa PIO XII., ne tako davno… 1. studenog 1950. godine.

Tome prethodi duga tradicija …stara gotovo kao i samo kršćanstvo. Mnogi crkveni oci i sveci poput svetog Bernarda i svetog Antuna Padovanskog …, kroz stoljeća su razmatrali i pisali o Marijinu uznesenju na nebo.

Blagdan se slavi u velikom broju država, ponajviše u Europi i Južnoj Americi. Održavaju se i brojne  procesije i festivali.

Na ovaj dan, četvrtak, 15. kolovoza 2019. godine, u Hrvatskoj katoličkoj misiji u Berlinu, svečano misno slavlje  je u 18:30 sati, u crkvi svetog Sebastiana, na adresi Feldstrasse 4, Berlin-Wedding.

Related Post

1
Leave a Reply

avatar
1 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
1 Comment authors
josip prudeus Recent comment authors
  Subscribe  
newest oldest most voted
Notify of
josip prudeus
Guest
josip prudeus

NJOJ NA NEBO UZNESENOJ Zdravo da si Božja miljenice poniznost ti nagradio On. Jer Riječ primi, Otac te uznese dušom, tijelom, u nebeski dom. Blaženoj jer posta Bogomajkom duši, tijelu ne naudi Zmaj. Sin uskrsnu, a tebe uznese te ukrasi Tobom vječni raj. Neka Gospo, sveto uznesenje, jača vjeru u svakog od nas: kako ćemo, i mi, dušom, tijelom uskrsnuti u posljednji čas. VELIKA GOSPO, VELIKE VJERE, IZMOLI PUKU NA SVIJETU CIJELOM . IZBJEĆI ZLOGA , ČASTITI BOGA. RIJEČJU I DJELOM, DUŠOM I TIJELOM.