TAKO TO RADE NAŠI U MAKEDONIJI

Hrvati iz Skopja, Kumanova, Štipa i Struge svečano obilježili Dan neovisnosti Hrvatske koncertom “Šibenskih trubadura”.

tekst: Ljerka Toth Naumova
foto: Vlaho Brangjolica

Dan neovisnosti R HRV 15_10_2019_DSC_0174Skopje/15. 10.2019./ U organizaciji Zajednice Hrvata u Makedoniji, uz financijsku potporu Grada Skopja svečano je obilježen Dan neovisnosti Hrvatske, u prekrasnoj dvorani Kulturnog informativnog  centra “19,19” u Skopju.

Na samom početku proslave ovog važnog datuma, 8. listopada, za Republiku Hrvatsku, uzvanicima su se obratili: Željko Burić, gradonačelnik Šibenika, Ana Vučić iz Hrvatskog veleposlanstva, predsjednik “Makedonsko-hrvatske tangente” Saša Georgievski i Nevenka Kostovska, predsjednica Zajednice Hrvata u RS Makedoniji.

Proslava je nastavljena   koncertom “Šibenskih trubadura”iz Udruge Volim Šibenik u čijem  sustavu su: Igor Lokas, Josip Bašić i Krešimir Španja.

Dan neovisnosti 2Svojim nastupom umjetnici su u prepunoj dvorani  očarali nazočne, a osobito veliki broj Hrvata koji su osim iz Skopja doputovali iz Kumanova, Štipa i Struge i skupa  sa šibeničkim trubadurima pjevali hrvatske pjesme koje su budile nostalgiju za rodnom domovinom, budile sjećanja i uspomene i izmamile i poneku suzu.

Svečanom proslavom Dana neovisnosti Hrvatske nazočili su važni uzvanici među kojima iz Vlade RS Makedonije: Edmond Ademi, ministar za dijasporu, Nikola Šalvarinov, direktor Agencije za iseljeništvo, Rubin Zemon, zastupnik za manjine, predstavnici Veleposlanstva Republike Hrvatske, don Davor Topić, skopski župnik  iz Katoličke crkve, književnici, mediji, kao i veliki broj uzvanika iz kulturnoga života.

U programu obilježavanja Dana neovisnosti Hrvatske članovi Zajednice Hrvata organizirali su uzvanicima iz Hrvatske susret s gradonačelnikom Grada Skopja, Petrom Šilegovim.

0 0 votes
Article Rating

Related Post

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments