DA ŠTO PRIJE PROĐE

GDJE SU, ŠTO RADE: Evelin Novak, sopranistica, stalna članica Staatsoper Berlin

prilog: Sonja Breljak

Berlin/ Koronavirus je skoro paralizirao život širinom, dužinom i dubinom ljudskog postojanja i djelovanja. Navikavanje na takvo stanje i ponašanje je teško a teško i dugo će biti i postupno vraćanje u svakodnevicu u kojoj funkcioniraju svi društveni, kulturni i socijalni odnosi i svi oblici ljudskog djelovanja dobiju svoj svakidašnji kontinuitet.

Neke djelatnosti, neki pozivi i zanimanja, ona kako se to kaže “sistem relevantna” poput liječnika, bolničara, vatrogasaca, trgovaca… cijelo su vrijeme aktivna a neka druga opet doživjela su djelomičnu ili potpunu paralizu. Najviše se to odrazilo na oblast kulture jer je, kao takva, potpuno okrenuta publici a to podrazumijeva i veća okupljanja od kojih u Njemačkoj, prema najavama nadležnih, neće biti ništa, u najboljem slučaju, do kraja kolovoza.

Kako provodi ovo vrijeme i čime se bavi? Pitali smo to našu opernu divu, Evelin Novak, sopranisticu, Međimurku, učenicu Darije Hreljanović i Dunje Vejzović, stalnu članicu Staatsoper Berlin od 2011. godine, iza koje su brojne glavne uloge i veliki i važni nastupi u Njemačkoj, Hrvatskoj i širom svijeta a ispred termini i planovi  za nove uloge, koncerte…

Mi smo bili prvi koje su zatvorili a bit ćemo i zadnji koje će otvoriti. Nažalost, jako puno umjetnika je prepušteno sebi i onom što smo godinama skupljali za crne dane. Neki govore da ćemo tek od sljedeće godine moći pred publiku a službeno je za sad 31.8.

Isprva sam zapravo bila nekako mirna jer sam konačno imala vremena odahnuti. Uvijek su mi sezone bile hvala Bogu pune a čak i ljeta puna koncerata i ljetnih turneja, festivala… tako da sam mislila, barem ću se odmoriti. No, zatvorene su i Kite (Kindergarten, vrtić, op.u.) pa zapravo slobodno vrijeme imam samo kad malog sina pospremim navečer u krevet. To često onda iskoristim za neku knjigu ili odgledam film. Obožavam vrtlariti… sve je u stanu čisto a suprug svaki dan iznenadi novim finim specijalitetom.

Sretna sam što toliko vremena mogu provesti sa suprugom kojeg sam inače rijetko viđala jer smo oboje pjevaci. No, opet, strepimo kako i kada ćemo moći dalje. Meni je još koliko toliko super jer sam u stalnom angažmanu i sve je za sad uredno plaćeno. Bernhard nije u stalnom angažmanu. Izgubio je sve predstave a bilo ih je dosta do kraja sezone a tko zna da li će moći započeti svoje novo radno mjesto od 1.9. u Hamburgu.

Probe održavamo preko aplikacije Zoom. To me i drži u kondiciji jer to je mojih 1,5-2 h na dan kad radim na tehnici i repertoaru. Suprug za to vrijeme šeta s malim. Zatim se mijenjamo.

Do sad smo bilo mjesec dana na selu, bili smo u Schwerzko to je jedno malo mjesto kraj Eisenhüttenstadt gdje  roditelji mog supruga imaju prekrasnu kuću i ogroman vrt. Sad smo se vratili u naš stan u Berlinu i moram priznati da mi tu izgleda situacija veoma ozbiljna jer zapravo ljudi ne nose maske a i jako se teško pridržavati razmaka. Svakodnevno pratim raspored letova jer bih htjela kod mojih roditelja na selo u Hrvatsku. A opet bojim se donijeti tu odluku da ne bih ugrozila nečiji život…

Molim se da se što prije  pronađe lijek kako bi (naravno pametniji) što prije izašli iz ove teške situacije.”

Molitvi se priključujemo.

 

0 0 votes
Article Rating

Related Post

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments