LIJEČENJE RANJENE KATEDRALE

prilog: Sonja Breljak

Zagreb/ Katedrala Uznesenja Blažene Djevice Marije i svetih Stjepana i Ladislava ili Zagrebačka katedrala stradala u potresu od 22. ožujka, od jučer je bez oba vrha svojih tornjeva.

Južni toranj je oštećen potresom, odlomljen i porušen mu je vrh a sjeverni je isto tako doživio znatno oštećenje i pomicanje te je predstavljao opasnost za prolaznike i cijelu građevinu.

Skidanje vrha sjevernog tornja Zagrebačke katedrale izvedeno je jučer u poslijepodnevnim satima dugo i pomno pripremanom akcijom stručnjaka za obnovu, vojske, alpinista, policije i svih ostalih koji su sudjelovali u izvedbi.

U zbilja jedinstvenoj i povijesnoj akciji, izvršeno je eksplozivno opaljenje koje je vrh tornja odvojilo od postolja a potom ga je prihvatila i na tlo spustila dizalica visoka 120 metara i teška 500 tona. Sve se to odvijalo na 92 metra visine.

Organizatori su čekali prestanak vjetra te prema planu, uz slabiju detonaciju i dim, spustili u dvorište Katedrale, 23 tone težak vrh s križem.

Sad može započeti obnova oba tornja i cijele katedrale kako s vana tako i iznutra koja traje posljednjih trideset godina te je oštećenjima izazvanih nedavnim  potresom, dodatno produžena.

 

 

 

 

0 0 votes
Article Rating

Related Post

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments