POPUŠTANJE MJERA UZ OPREZ

Zagreb/ Obznanjujući i pojašnjavajući popuštanje mjera i ograničenja uvedenih radi koronavirusa, na jučerašnjoj sjednici Vlade je premijer Andrej Plenković, između ostalog rekao i ovo:

“Prije manje od dva mjeseca imali smo prvi slučaj oboljenja. Samo u SAD-u broj umrlih je premašio već 47.000, jučer je umrlo 2800 ljudi. To je više nego u atentatu na WTC 2001.

Europa je najpogođenija pandemijom. Dosad je u Europi više od 110.000 ljudi izgubilo život. Dnevni broj zaraženih povećava se u troznamenkastim brojevima. Na sreću, situacija u Hrvatskoj nije toliko dramatična kao u drugim zemljama. Naprotiv, možemo reći da je epidemiološka situacija zasad pod kontrolom. Mi ni osam tjedana nakon početka epidemije nismo prešli dvoznamenkasti broj novooboljelih. Trend oboljelih je u padu već zadnja dva tjedna.

Mi smo to uspjeli zajedno, zahvaljujući postupnom uvođenju mjera Vlade, ali i zahvaljujući sugrađanima koji su prepoznali ozbiljnost ugroze. Koeficijent koji mjeri koliko jedna osoba zarazi ostalih danas je pao ispod broja jedan. To je izuzetno ohrabrujući rezultat koji omogućuje da postupno ponovno pokreneno gospodarske aktivnosti.

No, to ne znači da se odmah sve može vratiti na staro jer bismo mogli izgubiti dobar rezultat koji smo postigli dosad. Ovaj virus zahtijeva budnost.” Mora ići uz nastavak strogo pridržavanja epidemioloških mjera. To se odnosi na fizičko distanciranje i higijenske mjere. Ponovno pokretanje gospodarstva odvijat će se u tri faze.

Prva faza – od 27. travnja

Omogućit će se rad svim poslovnim subjektima koji obavljaju djelatnost trgovine osim onih koji posluju u okviru trgovačkim centara.

Svim uslužnim djelatnostima osim onih koji zahtijevaju bliski kontakt s klijentima – dakle poput postolara, turističih agencija…

Uvode se javne gradske i prigradske linije i linije za otoke.

S radom kreću sve uslužne djelatnosti poput postolara i turističkih agencija osim onih koji zahtijevaju bliski kontakt s klijentima (poput frizera i kozmetičara koji od ponedjeljka neće početi s radom).

Omogućuju se treninzi sportaša i sportašica I. i II. kategorije u pojedinačnim sportovima te seniorskim sportskim ekipama koje nastupaju u najvišem stupnju natjecanja.

Omogućuje se provedba državnog stručnog ispita za prioritetne grupe polaznika.

Omogućit će se rad onima koji obavljaju uslužne djelatnosti, koji ostvaruju bliski kontakt s klijentima, ali uz posebne mjere.

S radom počinju knjižnice, muzeji, antikvarijati i knjižare.

Druga faza – od 4. svibnja

U nadi da će se prva faza pokazati uspješnom i uz pridržavanje mjera, slijedi druga faza od 4. svibnja.

Omogućit će se rad javnog zdravstvenog sustava u punom opsegu.

Kreće rad privatnog zdravstvenog sustava u punom opsegu uz poštovanje posebnih epidemioloških mjera.

S radom kreću uslužne djelatnosti koje ostvaruju bliski kontakt s klijentima, ali uz posebne mjere.

Značit će to kako u ponedjeljak, 4. svibnja, s radom kreću frizeri, kozmetičari, brijači, pedikeri…

 

Treća faza – 0d 11. svibnja

Omogućit će se okupljanje do desetero osoba na jednom mjestu uz poštivanje socijalnog distanciranja.

Omogućit će se rad trgovačkih centara uz posebne mjere.

Omogućit će se rad predškolskih ustanova i razredne nastave od 1. do 4. razreda te posebnih razrednih odjela te rad djece s teškoćama.

Omogućit će se održavanje laboratorijskih i kliničkih vježbi te rad u malim grupama u visokom obrazovanju.

Kreću međužupanijske prijevozne linije i domaći zračni prijevoz.

Proširivanje mogućnosti za izdavanje e-propusnica.

Omogućit će se rad ugostiteljskih objekata isključivo na terasama uz poštovanje epidemioloških mjera.

Omogućit će se rad ugostiteljskih objekata sa smještajnim kapacitetima samo za goste smještaja.

Radit će parkovi prirode i nacionalni parkovi.

 

Odlučeno je da se državna matura održi od 8. do 20. lipnja ove godine.

Odlučeno je da se omogući održavanje vjerskih okupljanja od 2. svibnja nadalje. U tom kontekstu će Stožer izraditi precizne preporuke i upute.

“Sve faze podrazumijevaju poštivanje horizontalnih mjera. Važan je nastavak pridržavanja svih mjera fizičkog distanciranja i higijene.

Prioritet nam je zaštita zdravlja, zadatak nam je da omogućimo funkcioniranje gospodarstva u sasvim promijenjenim uvjetima. Uveli smo mjere koje su omogućile zadržavanje radnih mjesta u kriznim tjednima. Na temelju ovih odluka već od idućeg tjedna mnogi će subjekti moći aktivirati svoje djelatnosti.

Reaktivacija će kod nas trajati dulje, radije nego da to učinimo naglo te riskiramo da se vratimo korak unazad, rekao je između ostalog premijer Plenković.

0 0 votes
Article Rating

Related Post

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments