TRAG HRVATSKE KULTURE U NJEMAČKOJ

Spomen ploča za Matiju Vlačića Ilirika u Wittenbergu

tekst: Ivica Košak

foto:  RBW (Screenshot)

Wittenberg,/26. lipnja 2020. godine./ Dr. Richard Thomas, ispred Rotarycluba Wittenberg, predstavio je spomen ploču za Matiju Vlačića Ilirika  u Lutherovom gradu.

Spomen ploče predstavljaju sjećanje na istaknute građane ili goste grada na fasadama njihovih domova, mjesta rada ili četvrti, a ima dugu tradiciju u Wittenbergu. Prva takva ploča postavljena je još 1845. godine. Lokalni Rotary Club obvezao se na ovaj zadatak od sredine 1990-ih.

Matija Vlačić Ilirik boravio je  Wittenbergu  od 1541. do 1549. godine.

Matija Vlačić Ilirik/ Matthias Flacius Illyrikus (rođen 3. ožujka 1520. u Albona / Istra, umro 11. ožujka 1575. u Frankfurtu a. M.). Školovao se u Veneciji i Njemačkoj, a 1544. godine na Wittenberškom protestantskom sveučilištu postaje magistar slobodnih umijeća, te profesor hebrejskog jezika, a od 1549. godine otvoreno istupa kao idejni pokretač borbe protiv pape i cara, zbog čega je često proganjan. Napisao je oko 200 radova od kojih su mnogi ostali neobjavljeni. Glavni je organizator i jedan od urednika monumentalne Crkvene povijesti (Ecclesiastica historia, Basel, 1559.–1574.), poznate i pod naslovom Magdeburške centurije (Centuriae Magdeburgenses). U tom djelu daje se kritička povijest kršćanstva, s elementima opće povijesti, do uključivo 13. st. u 12 svezaka.

Najzrelije i najopsežnije mu je djelo Ključ Svetog Pisma (lat. Clavis Scripturae Sacrae seu de Sermone Sacrarum literarum, Strasbourg, 1567.), u kojem se potvrdio kao tvorac protestantske hermeneutike i hermeneutike uopće. To je zapravo enciklopedijski rječnik hebreizama, koji je postao temeljnim djelom protestantskog tumačenja Biblije u kojem je ustvrdio da je povijest temelj poučavanja (historia est fundamentum doctrinae).

U Magdeburgu Matija Vlačić započinje s pisanjem djela kojim potiče i ohrabruje sljedbenike protestantizma u borbi za istinom koja se prema Vlačiću odvijala na području osobne spoznaje, u primjeni istine u vlastitu življenju i djelovanju. U toj borbi za spoznajom istine Vlačić je slagao katalog svjedoka, kršćanskih mislioca i pisanih dokumenata koji su na tom putu istine bili svjedoci kršćanske povijesti i koji su se do našeg doba suprotstavili papi (Catalogus testium veritatis, qui ante nostram etatem reclamarunt Papae, Basel, 1556.). Katalog svjedoka istine najčitanije je i najviše puta prevođeno i tiskano djelo koje je za Vlačićeva života tiskano dva puta.

Spomen ploču za Matiju Vlačića Ilirika  napravljena je zahvaljujući sponzorstvu dr. Luke Ilića, člana Hrvatske kulturne zajednice/Ogranka Matice hrvatske u Wiesbadenu.

0 0 votes
Article Rating

Related Post

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments