VRIJEDNI RADOVI IZ “MALE ŠKOLICE”

prilog: Sonja Breljak
slika: Matea Kraljev, 4. razred PŠ Diklo

Iserlohn/ U tijeku je likovno-literarni natječaj za hvatsku djecu širm svijeta kojeg organiziraju Ankica i Ante Karačić, likovni umjetnici  podrijetlom iz Iloka a više desetljeća stanovnici njemačkog Iserlohna.

Ovaj uspješni natječaj godinama svesrdno podupire, prati i o njemu izvještava i naš Hrvatski glas Berlin.

Upravo ovih dana organizatorima stižu broji radovi na ovogodišnju temu “Ruke su život, misao, utjeha, glazba i priča”. O tome Ante Karačić kaže:

Jučer i danas je stiglo gotovo stotinu  radova.Uglavnom online. Pošto škole ne rade i djeca rove šalju nastavnicima online. Dakle, “zahvaljujući” koroni sad imamo novitet – natječaj je postao online. Najviše stižu radovi iz područnih škola a dobili smo i radove iz Njemačke i Bosne i Hercegovine.”

Iz Područne škole Diklo pokraj Zadra, učiteljica Snježana Diklan poslala je 13 likovnih radova učenika kombiniranih odjeljenja. I pismo u kojemu piše sljedeće:

“Mogu reći da mi se ova tema “Ruke” jako dobro uklopila u gradivo i 4. i 3. razreda, bilo da smo o njoj pričali na satu razrednika bilo uz obradu lektire Vlak u snijegu M. Lovraka koju smo taman obrađivali zajedno s poznatom Himnom zadrugara.

Tematika “Ruku” svevremena je pa se odlično uklopila u naše inače njegovanje glagoljice i starih običaja potičući učenike da poštuju tradiciju i običaje iz kojih su potekli. Čitali smo pjesmu koju ste nam dali za uvod i analizirali, pričali smo o vrijednim rukama, rukama koje pomažu, rado dijele, čine dobra djela, ali i grle virtualno cijeli svijet (nedostaje zagrljaja u koroni).

Nakon toga na satu Hrvatskog jezika pisali smo svoje pjesmice o rukama i jako ih je motiviralo što ćemo uspješne radove poslati na natječaj. Sve je to bila priprema za likovno stvaralaštvo u kojem su se onda potpuno uživjeli da vama daleko pošalju slike onoga što oni rado gledaju svaki dan.

Kroz prozorčiće svojih ruku šalju u svijet slike koje prikazuju njihov voljeni grad Zadar. Tu su Donat i Stošija naše najstarije i najljepše crkve. Tu je naš grb i zastava voljenog zaštitnika grada Zadra Krševana. Tu su glagoljicom ispisana slova Zadar, more i brodovi. Grlili su svoj zavičaj nadajući se da će potaknuti vas daleko da upoznate Zadar i njegove starine i ljepote. Koristili smo toplo hladni kontrast kako bi se lakše uočila toplina ruku koje grle, ruku koje pozivaju na druženje i zajedništvo.

Učiteljici iz Njemačkog jezika prepustila sam da sa 4. razredom pjesmicu pročita na njemačkom jeziku i pokuša na svoj način sudjelovati u natječaju tako da smo zapravo tematiku natječaja integrirali u sve predmete, a za to nismo trebali izdvojiti posebne sate što mi se jako sviđa.

Djeca vole natječaje, dodatno su motivirani time da će netko drugi gledati njihove radove i što drugi mogu vidjeti koliko su oni kreativni i zato se rado odazivam i sudjelujem u zanimljivim natječajima sa svojim učenicima.

Zato, zahvaljujem što je natječaj ovako zanimljivo i kreativno zamišljen, što je tematika svevremena pa se lako uklapa u sve predmete. Lijep pozdrav iz Dikla, malog mjesta pokraj Zadra i naše male školice koja broji svega 30 učenika, ali u kojoj su vrijedni đaci.

4 4 votes
Article Rating

Related Post

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments