SVEUČILIŠNA ŠKOLA HRVATSKOG JEZIKA I KULTURE

 Priopćenje za medije

Hrvatska matica iseljenika i Sveučilište u Zagrebu započet će 28. lipnja 2021. svoju već tradicionalnu Sveučilišnu školu hrvatskoga jezika i kulture, koja se održava do 23. srpnja u Zagrebu.

Službeno otvorenje bit će 28. lipnja, ponedjeljak, u 12.00 sati na Rektoratu Sveučilišta u Zagrebu. Tom prigodom, studente će pozdraviti: prof. dr. sc. Damir Boras, rektor Sveučilišta u Zagrebu; Mijo Marić, prof., ravnatelj Hrvatske matice iseljenika i prof. dr. sc. Zrinka Jelaska, voditeljica Škole.

U radu Sveučilišne škole ove godine sudjeluje 15 polaznika iz Austrije, Mađarske, Italije, Velike Britanije te SAD-a. Kao i prethodnih godina, Školu će polaziti i stipendisti s partnerskih sveučilišta. Ove godine petoro stipendista dolazi sa Sveučilišta u Beču, Sveučilišta u Klagenfurtu, Sveučilišta u Grazu, Sveučilišta u Pečuhu te Sveučilišta u Parmi.

Škola je namijenjena mladeži hrvatskoga podrijetla te svima onima koji žele upoznati Hrvatsku, steći ili proširiti svoje znanje o njoj, naučiti ili usavršiti hrvatski jezik.

Jezična se nastava sastoji od odvojenih gramatičkih i lektorskih sati. Znanje hrvatskoga jezika dijeli se na tri razine: početnu, srednju i naprednu. Nastava će se održavati na Rektoratu Sveučilišta u Zagrebu, Trg Republike Hrvatske 14.

Osim jezične nastave studentima je organiziran bogati program kulture koji podrazumijeva akademska i terenska predavanja o hrvatskoj kulturi i povijesti, razgled Zagreba danju i noću, posjete muzejima, kazališnim predstavama i koncertima te studijski izlet u Hrvatsko zagorje.

Svi polaznici koji polože završne ispite dobit će diplomu Sveučilišne škole koju potpisuju Rektor i Voditeljica Škole, svjedodžbu s upisanim ocjenama i potvrdu o ostvarenih 8 ECTS bodova za Hrvatski jezik i 1 ECTS bod za Hrvatsku kulturu.

Sav je program prilagođen važećim epidemiološkim mjerama.

0 0 votes
Article Rating

Related Post

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments