PETICIJA O BUDUĆNOSTI CRKVE SVETOG SEBASTIANA

Iz drugih medija

tekst: HKM Berlin

“Na sjednici Župnog vijeća 4. svibnja 2022. donesena je odluka o pokretanju inicijative skupljanja potpisa za očuvanje crkve kao sakralnog i liturgijskog prostora. U skladu s tim, usuglašen je tekst koji će biti ponuđen vjernicima kao popratno pismo za skupljanje potpisa:

Crkva svetog Sebastijana, gdje je i sjedište Hrvatske katoličke misije u Berlinu, sagrađena je 1893. godine. U gradu gdje su katolici bili značajna i nebitna manjina, odvažiti se graditi ovako velebnu crkvu jest odvažnost bez presedana. Kada je crkva sagrađena, a to je bila i želja graditelja, postala je znak nazočnosti i simbol katoličanstva u okruženju koje nije bilo takvo. Uz to, to je treća najstarija katolička crkva u Berlinu i svojevrsni katolički simbol ovoga grada, pogotovo do kraja 2. svjetskog rata.

Više o crkvi svetog Sebastijana možete vidjeti OVDJE.

Nakon, za Hrvate traumatičnog napuštanja bivšeg sjedišta Hrvatske katoličke misije u Stresemannstr., novi centar okupljanja postala je crkva sv. Sebastijana, gdje su i naše misijske prostorije, uz tadašnje garancije iz nadbiskupije da je za Hrvate nađeno dugoročno rješenje.

Današnje stanje crkve svetog Sebastijana zahtijeva sigurnosno renoviranje, zbog opasnosti odlomljavanja kamenja s crkve, pa je do daljnjega crkva opasana zaštitnom ogradom. Zbog tih problema te zbog financijskih poteškoća pri renoviranju crkve, postoji i više nego realna opasnost da se crkva napusti, gurajući Hrvatsku katoličku misiju u novu neizvjesnost traženja novih prostorija, nove poteškoće i novi osjećaj drugorazrednosti. U tijeku su razgovori o budućnosti ove crkve, kao okupljališta i središnjeg mjesta berlinskih Hrvata, ali s našom željom da s nama u crkvi i dalje ostane njemačka zajednica St. Sebastian.

Svojim potpisom iskazujete snažnu želju da ostanemo ovdje, da ova crkva i dalje ostane katolički znak u ovom gradu, da bude mjesto našeg okupljanja, radosti i slavljenja Boga.

Uz Božju pomoć i na slavu Njegovu idimo u budućnost!

Za liste potpisa možete se obratiti svećenicima prije ili poslije svetih misa ili u Župni ured ili ih preuzeti OVDJE.”

Potpisivanje  Peticije o budućnosti crkve svetog Sebastiana traje do Duhova, do nedjelje 05.06.2022. godine.

3.5 2 votes
Article Rating

Related Post

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments