NAGRAĐEN “SLUČAJ MIRKOVOG BRATA”

prilog: Melita Rundek/ antenaM

U Podgorici je, u suradnji i savjetima hrvatskog Saveza Društva Naša djeca, oformljena na inicijativu Crnogoraca, nova regionalna nagrada za dječju književnost i raspisan je natječaj te je oformljeno povjerenstvo iz raznih dijelova regije. Na natječaj su i pristigle knjige iz raznih dijelova regije.

.
U toj vrlo jakoj konkurenciji regionalnu nagradu je osvojila – hrvatska knjiga. Točnije, moja knjiga Slučaj Mirkovog brata. Nagrada je i novčana i u obliku kiparskog rada, jako lijepo napravljenog.
.
S obzirom da je pobijedila hrvatska, naša knjiga, i Savez društava Naša djeca Hrvatske je bio jako ponosan te to objavio na svojim fejs stranicama. Oni su iz Saveza, kao gosti, bili i u Podgorici na jednoj od panel diskusija o značaju nagrada za razvoj književnosti i dječje književnosti.

Kako zbog zdravstvenih teškoća nisam mogla doći u Podgoricu, a bio mi je ponuđen kompletan aranžman – avion i smještaj, a dodjela je bila 27. travnja, ja sam se javila video vezom, preko zooma. To je stvarno bila velika svečanost, ugledna, na nivou, obuhvaćala je razne sadržaje, uključila je i djecu, a sve je bilo u čast velikog crnogorskog pjesnika Dragana Radulovića, po kojem se regionalna nagrada i zove.
.
Kako nisam bila u mogućnosti preuzeti nagradu, Podgorica i organizatori nagrade dogovorili su sa Savezom društava Naša djeca Hrvatske da to preuzmem jučer, u sklopu manifestacije dodjele nagrade Grigor Vitez, pa sam zahvalna i jednima i drugima.
S obzirom da je na regionalnom natječaju pobijedila – hrvatska knjiga, a nagrada je jučer preuzeta u Koncertnoj dvorani Vatroslav Lisinski. Meni je to 5. velika nagrada. Prve 4. su domaće, hrvatske, a ova prva regionalna.
.
Inače, knjiga Slučaj Mirkovog brata je bila finalist i Nagrade Grigor Vitez i Nagrade Mato Lovrak, koje su domaće hrvatske. Dva puta sam dobila Nagradu Mato Lovrak, ostalo su nagrade Ivana Brlić Mažuranić i Nagrada Anto Gardaš.
.
Knjiga je jako zapažena, to je moj ciklus duhovitih knjiga o Mirku, koji se liječi jer je genijalan i predobar kod jednog glavodera. Prosječna sredina redovito sankcionira sve što je drukčije i što ne razumije, pa sam tako u Hrvaču, svojoj knjizi, pisala o problemima s kojim se susreće dijete s cerebralnom paralizom, a ciklus o Mirku na duhovit način obrađuje temu posebno nadarene, dobre i genijalne djece. Na nekom nivou je kritika našeg (ne)savršenog svijeta gdje se Mirko liječi jer je predobar! Pa eto, često smo svjedoci da su dobrota i genijalnost u tom našem nesavršenom svijetu devijacija i bolest.
.
Sjetimo se samo što smo napravili genijalcu Tesli. Proglasili ga čudakom koji vitla munjama i koji ne podnosi žene. Pa dobrima. Od Isusa kojeg su razapeli na križu, a i Majka Tereza je imala jako velikih problema – da radi dobro.
.
Dakle, knjige o Mirku, urnebesno smiješne, imaju svoje vrlo ozbiljne poruke i bave se ozbiljnim temama.
Osim toga, praćene su s dosta ilustracija, to je bila moja zamisao i ideja, tako da to bude prava moderna knjiga koja promiče čitanje i obraća se i onom u zadnjem redu koji kopa nos. Mami ga na čitanje različitim zabranama i ilustracijama kao odmorištima od teksta jer zbog raznih vizualnih stimulacija danas čitatelju koncentracija jako pada.
.
Dakle, ciklus knjiga o Mirku je jedan – moj projekt. A postoje i još za sada neobjavljeni nastavci.

Nagrada Dragan Radulović dodijeljena Meliti Rundek

Autor: Mia Zeković/ antenaM

Žiri za dodjelu književne nagrade “Dragan Radulović” u sastavu Pavle Goranović, predsjednik, Svetlana Kalezić – Radonjić, Zorana Opačić, Dragana Kršenković – Brković, Šimo Ešić – članovi, većinom glasova donio je odluku da ovo priznanje dodijeli književnici Meliti Rundek za knjigu “Slučaj Mirkovog brata”, izdanje Ljevak, Zagreb, 2021, ilustracije Martin Zlatar.

“Žiri sa zadovoljstvom konstatuje da je na konkurs pristiglo 38 knjiga, od kojih je veliki broj vrijednih književnih ostvarenja koja različitom tematikom i stilom svjedoče o bogatoj produkciji književnosti za djecu i mlade u regionu, ali i ogromnom interesovanju za priznanje koje nosi ime velikog crnogorskog stvaraoca”, poručili su u saopštenju.

Žiri smatra da nagrađena knjiga pripada vrhunskim dometima u ovoj oblasti književnosti, te da se interesantnim i dinamičnim prosedeom izdvaja u velikoj konkurenciji za ovo priznanje.

„Slučaj Mirkovog brata“ je, kako kažu, vedra i razdragana knjiga koja govori o velikim i ozbiljnim temema – o ljubavi (i to čak s tri vjenčanja), o internetu i komuniciranju društvenim mrežama, o usamljenosti i potrazi za ‘srodnom dušom’, ali i o zlostavljanju i nasilju u školi. Čini to tako duhovito da će nasmijati kako one najmlađe, tako i odrasle. Ilustracije Martina Zalara – znalački prate i dopunjuju priču, čineći je još privlačnijom i inspirativnijom.

„Ovo je knjiga o ljubavnom životu maloljetnika. Zato je jako tajna i mora se skrivati od svih ostalih knjiga. Možda i zakopati u zemlju. Svakako zabraniti!“, piše književnica Melita Rundek na stranicama svog romana „Slučaj Mirkovog brata“.

“U ovoj razigranoj i nesvakidašnje duhovitoj knjizi, dječak Mirko pripovijeda priču o svom starijem bratu Zvonku, koji se nalazi u pubertetu. Iako i sam prolazi kroz težak period u životu, suočavajući se s nerazumijevanjem vršnjaka u školi, Mirko je zatečen neobičnim bratovim ponašanjem. Lucidno i zanimljivo štivo koje nas ne ostavlja ravnodušnim”, poručuju članovi žirija.

Melita Rundek rođena je 1961. godine u Zagrebu. Autorka je dvadeset sedam naslova, od kojih je čak dvadeset tri za djecu i mlade. Rundek je članica Društva hrvatskih književnika i Hrvatskog društva književnika za djecu i mlade. Za rukopis romana Psima ulaz zabranjen dobila je  nagradu “Ivana Brlić-Mažuranić”, roman Moj tata Plavac osvojio je nagradu “Mato Lovrak” kao najbolji roman za djecu i mlade u 2019. godini.

5 2 votes
Article Rating

Related Post

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments