VEČER POEZIJE U BOCHUMU

Matica hrvatska za Ruhrsko područje poziva na književnu večer i druženje s pjesnikom Adolfom Polegubićem.

Bochum/ Oni koji 1.10.2022. godine u 19 sati dođu u prostorije HKM Bochum na adresi Castroperstr. 239, imat će prigodu uživati u poeziji.

Naime, Matica hrvatska za Ruhrsko područje poziva na književnu večer i druženje s pjesnikom i urednikom “Žive zajednice” dr. Adolfom Polegubićem.

Ovom prigodom bit će predstavljene tri knjige pjesama Adolfa Polegubića: “Crvena Mora”, “Cipele ispod Badema” i “Banjevački  Stihopis”.

“Dr. Adolf Polegubić, pjesnik, pastoralni teolog i novinar, rođen je 25. lipnja 1962. u Šibeniku. Osnovnu školu završio je u Banjevcima i Stankovcima, Franjevačku klasičnu gimnaziju u Sinju, a filozofiju i teologiju u Makarskoj i u Zagrebu. Disertaciju naslovljenu »Laien in der Kirche und Gesellschaft Kroatiens seit 1900 – Ihre Spiritualität, ihre kirchliche und gesellschaftliche Position und ihre Institutionen auf dem Prüfstand des Zweiten Vatikanischen Konzils« (Laici u Crkvi i društvu u Hrvatskoj od 1900. – Njihova duhovnost, crkvena i društvena pozicija i njihove institucije na temelju prosudbe Drugoga vatikanskog sabora) obranio je 1997. na Katoličkom bogoslovnom fakultetu Sveučilišta u Beču i postigao akademski stupanj doktora teologije. Više je godina radio kao novinar u Glasu Koncila.

Od 2002. glavni je urednik glasila hrvatskih katoličkih misija i zajednica u Njemačkoj Živa zajednica, koji od rujna 1978. izlazi u izdanju Hrvatskoga dušobrižničkog ureda u Frankfurtu na Majni.

Član je Društva hrvatskih književnika. Pjesme je objavio u brojnim listovima i časopisima. Nastupao je na književnim tribinama u domovini i inozemstvu, te na radiju i televiziji. Objavio je deset zbirki pjesama na hrvatskom i jednu na njemačkom jeziku, više knjiga iz područja pastoralne teologije, duhovnosti, novinarstva i humora na hrvatskom i njemačkom jeziku te tridesetak znanstvenih radova. Dobio je književnu nagradu „Fra Lucijan Kordić« za 2018. godinu Društva hrvatskih književnika i ZIRAL – Zajednice izdanja »Ranjeni labud« iz Mostara za djelo koje obrađuje život Hrvata izvan domovine. Uvršten je u više antologija poezije.

Adolf Polegubić se bavi i fotografijom, a motive snima u Hrvatskoj, Njemačkoj i u drugim zemljama. Godine 2008. Kristina Kovačević i Adolf Polegubić pokrenuli su projekt »Njemačko-hrvatske večeri poezije«, koje su dosad održane u više gradova u Njemakoj i u Hrvatskoj.” (Izvor fotografije i životopisa: Društvo hrvatskih književnika)

 

5 1 vote
Article Rating

Related Post

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments