NOVI OBLICI IZ STAROG ŽELJEZA

ISERLOHNAnte Karačić iz Iloka u Hrvatskoj, koji živi i radi u Njemačkoj, pronašao je novi materijal za svoje neuobičajen skulpture. Ovaj put je otkrio metal. Pod Antinim spretnim rukama, stari odbačeni upotrebni predmeti iz metala dobijaju nove oblike i u njih se udahnjuje novi život. Ali neka nam Ante sam kaže:
-Kako sam se u kasnim godinama života počeo baviti umjetnošću moram brže reagirati tako da bi se do kraja života isprobao na više materijala.

Počeo sam sa drvetom-izrada drvenih objekata od odbačenih materijala. Tu je nastao ciklus “RECESIJA ALI NE DEPRESIJA”

Onda sam  kombinirajući gotovo sve materijale(drvo,pleksiglas, plastika,staklo,metal,kosti)uradio jedan minijaturni ciklus “DIJALOG”, koji je vrlo dobro prošao u Tuzli na 6 bienalu.

Sada sam  isto tako od odbačenih metalnih djelova napravio ciklus metalnih skulptur Motorbicikala –koji je isto tako dobro prosao, ovaj put na izložbi u Beču.

Već neko vrijeme se bavim mišlju da za novi ciklus u sve te materiale počnem ubacivati i kamen, pa da bude (drvo-metal-kamen).

Ne znam ni sam otkuda mi je kamen pao npamet, ili je to možda nesvjesno, ili polusvjesno budući da sam rođen u Hercegovačkom kršu.

Sada mi je puno lakše, jer mislim da sam uvjerio sve nevjerne Tome koji nisu vjerovali da je to što ja radim umjetnost.

Pri tome su mi pomogle i tri nagrade koje sam dobio u posljednje tri godine u Njemačkoj.

0 0 votes
Article Rating

Related Post

Subscribe
Notify of
guest
1 Comment
Newest
Oldest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Josip Mayer
12 years ago

Ante svaka vam cast

Kako vidim situaciju nas Ante je pravi umjetnik, ali i strucnjak na koji nacin se moze nesto zabaceno opet upotrijebiti.Kada bi mnogi tako mislili i odpad bi nam bio interesantniji i zabavniji.