ZIMSKA ŠKOLA HRVATSKOG FOLKLORA

Novu 2023. započinjemo uz pjesmu i ples na Matičinoj Zimskoj školi hrvatskog folklora. Od 3. 1. 2023. deset dana polaznici ZŠHF učit će pjesme, plesove, običaje, nošnje, glazbala… jadranske etnokoreološke zone.

Obavijest za medije/ mr. sc. Snježana Jurišić, rukovoditeljica Odjela za kulturu Hrvatske matice iseljenika/ www.matis.hr

Zimska škola hrvatskog folklora 2023. predstavlja ples, nošnje, pjesmu i glazbala (tambure i tradicijska) hrvatskoga jadranskog područja: plesovi i glazba otoka Krka, Cresa, Raba, Paga, Silbe, Splita, Trogira, Kaštela, Čiova, Makarskog primorja, otoka Šolte, Brača i Hvara, Korčule, Mljeta i Lastova, poluotoka Pelješca, Dubrovačkog primorja, Konavala, Župe dubrovačke, Rijeke dubrovačke, doline Neretve, Dubrovačke kontradance te plesove šibenskoga uzmorja i otoka.

Od plesova Hrvata koji žive u susjednim zemljama, a koji pripadaju jadranskome području, podučavat će se plesovi i glazba južne Hercegovine i plesovi Hrvata u Boki kotorskoj.

Osim programskog stručnog voditelja Andrije Ivančana, umjetničkog voditelja  FA Linđo iz Dubrovnika,  Odjel tambura vodi Tibor Bun, poznati tamburaški voditelj iz Varaždina  te Odjel tradicijskih glazbala vodi glazbeni pedagog Vjekoslav Martinić, poznati majstor izrade tradicijskih glazbala iz Garešnice. Gost predavač LJŠHF je uvaženi glazbeni skladatelj maestro Siniša Leopold.

Uz njih će tijekom škole predavati i drugi vrsni stručnjaci folkloristi i etnokoreolozi kao i renomirani istraživači hrvatskoga folklora: Tonči i Marica Tadin, Vidoslav Bagur, Nenad Milin, Damir Kremenić, prof. dr. sc. Goran Oreb,  Katarina Horvatović i Kristina Benko Markovica, uz suradnju glazbenog korepetitora Antuna Kotteka i asistenata, vrsnih umjetnika i folklorista, Filipa Martinića, Martina Durbeka i Ivana Ivančana.

Sve tri grupe slušat će predavanja prije i poslije podne, a u večernjim satima planirani su tzv. neobvezni programi: nastupi izvornih folklornih grupa i gostiju te radionice izrade tradicijskih ukrasa koje vodi Jadranka Bagladi, a uz druženje tu su i razni programi poput sijela, maškara…s puno pjesme i plesa.

Vrijeme održavanja: 3. siječnja do 12. siječnja 2023.

Mjesto održavanja: Hotel Podravina i Dom mladih u Koprivnici

Škola hrvatskog folklora se temelji na znanstveno-stručnom programu koji je postavio 1964. godine  uvaženi hrvatski znanstvenik iz područja etnologije i etnokoreologije dr. sc. Ivan Ivančan. Program se kontinuirano nadograđivao i prilagođavao novim spoznajama i trendovima, a današnji programski voditelj Andrija Ivančan ugradio je suvremene trendove plesne edukacije i sve elemente potrebne za školovanje voditelja folklornih skupina, kao što je i maestro Siniša Leopold napravio za program namijenjen voditeljima tamburaških sastava. Putem ovog programa ostvaruju se i važni ciljevi  Hrvatske matice iseljenika: očuvanje, jačanje i promicanje hrvatske tradicijske kulture i hrvatskog nacionalnog i etničkog identiteta u hrvatskom iseljeništvu, među pripadnicima hrvatskih zajednica izvan domovine i kod Hrvata u Bosni i Hercegovini te povezivanje raseljene i domovinske Hrvatske.

Glavni cilj samog stručnog programa jest očuvanje izvornosti i autohtonosti folklora – tradicijskog plesa, pjesme, glazbe kao najprivlačnijeg i najčešće izvođenog dijela tradicijske kulture danas. Tradicija je i osnova za kreativno suvremeno izražavanje tako da se kroz Školu hrvatskoga folklorapromiče i autorska, etnološka i folkloristički utemeljena reinterpretacija i scenski koreografirani prikaz ovog dijela tradicijske umjetnosti.

Zahvaljujemo Gradu Koprivnici na suradnji i velikoj pomoći u provođenju programa, Hotelu Podravina te stalnom partneru Podravki, kao i svima koji su pridonijeli uspješnoj organizaciji ovog značajnog programa.

 

 

 

0 0 votes
Article Rating

Related Post

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments