GLAZBENA ČAROLIJA MARINA LIMIĆA

tekst: Sonja Breljak
foto: Ivo Cenkovčan Sonja Breljak

Berlin/ Pravi kulturni užitak u Veleposlanstvu Republike Hrvatske u Berlinu! Nakon što je nedavno izložbi fotografija Damira Fabijanića izvrsnu glazbenu pozadinu upriličio Tambouraschen Chor Wellebit 1902, tako je ta ista izložba izvrsnih fotografija u večernjim satima netom prošle srijede bila ugodan okvir predivnoj glazbenoj večeri, koncertu koji je zahvalnoj publici priredio pijanist Marin Limić.

U uvodu ovoj glazbenoj večeri govorio je kratko veleposlanik RH u Njemačkoj, Gordan Bakota. 

– Danas ovdje prezentiramo dvije stvari. U centru našeg današnjeg događanja je koncert našeg dragoga umjetnika i pijanista, gospodina Marina Limića koji je došao ovdje, surađuje s nama u Veleposlanstvu, uvijek nam je dragi gost, koji je zaista izvrstan pijanist i koji će nam ovdje večeras odsvirati skladbe i njemačkih i hrvatskih umjetnika, i veliko je zadovoljstvo da je sa nama. Danas također, iako je otvorenje bilo prošloga tjedna, imamo i foto izložbu Paga, i to izložbu umjetnika Damira Fabijanića koji je zaista prominentan. Pozivam vas da nakon koncerta pogledate ove prekrasne fotografije našeg otoka Paga. Izložba će ostati kroz nekoliko mjeseci ali ovo je dobar početak u godini. Rekao bih za muziku, jako je bitno da krenemo snažno u novu godinu jer je godina iza nas kompilicirana i uspješna za Hrvatsku, završili smo godinu ulaskom u euro zonu i Schengen i nadamo se da ćemo kroz 2023. godinu prezentirati Hrvatsku na najbolji mogući način kroz različite događaje koje ćemo organizirati. Zato sam vam zahvalan da ste došli u ovolikom broju, rekao je veleposlanik Gordan Bakota citirajući za kraj Nitscheovu rečenicu: “Bez muzike naš bi život bio jedna velika zabluda”. 

O djelima i izvedbi Marina Limića tijekom večeri je govorio i s umjetnikom razgovarao Domagoj Marić, diplomatski savjetnik u Veleposlanstvu Republike Hrvatske kojeg, kako smo saznali,  s umjetnikom spajaju i zajednički studentski dani u Zagrebu. Tijekom razgovora Marin Limić se podsjetio i poticajnog razgovora s Miroslavom Miletićem, skladateljem čija djela rado izvodi a koji je prepoznao njegov kvalitet, motivirao ga i poticao na dalji rad i predstavljanje i na inozemnoj sceni.

Marin Limić je izveo djela Roberta Schumanna (Crneval Op. 9), Borisa Papandopula (Scherzo fantastico Op. 31), Miroslava Miletića (Slavno doba) te tri kompozicije koje je sam skladao (Toccata Op.33, Komad s dva tria OP. 17 i Češka sonata) a na kraju, dodatno i kompoziciju francuskog skladatelja Georesa Bizeta.

Publika je s oduševljenjem primila izvedbe Marina Limića. Nagrađen je toplim pljeskom. Bilo je uistinu čarobno slušati i gledati virtuoznost mladog pijanista na djelu.

Marin Limić je pijanist, skladatelj i učitelj klavira. Potječe iz Klisa. Osnovno i srednje glazbeno školovanje završio je u splitskoj Glazbenoj školi Josipa Hatzea, u razredu pedagoga i koncertne pijanistice Jadranke Garin. U razdoblju od 1997. do 2003. na državnim i međunarodnim natjecanjima višestruko je nagrađivan prvim i drugim nagradama.

Od 2003. student je Muzičke akademije u Zagrebu u klasi prof. Đorđa Stanettija i Lovre Pogorelića, da bi na poziv Arba Valdme, uglednog pedagoga ruske pijanističke škole, otišao u Köln i tamo početkom 2010. diplomirao u njegovoj klasi na „HochschulefuerMusik” u Kölnu. Limić se istodobno usavršava na seminarima vrsnih pedagoga: C. Stanczyk, Krpan, Baranyay, Gililov, Dalibaltayan. Održao je brojne solističke koncerte, a nastupao je i uz pratnju orkestara. U svom opusu ima i vlastitih skladbi koje izvode i drugi pijanisti.

Po završetku ove vrlo uspješne glazbene večeri u Veleposlanstvu RH u Berlinu bila je prigoda i za razmjenu dojmova, druženje publike i razgovor s umjetnikom, Marin Limić je za Hrvatski glas Berlin ukratko izjavio:

U Berlinu sam unazad godinu i pol. Berlin je jedan centar kulture, ne samo u Njemačkoj nego i u Europi i trenutno jedan od najpovoljnijih gradova za umjetnike. Već i samim tim razlogom što su ovdje cijene još i prihvatljive u odnosu na gradove poput Londona i Pariza. To govori i samo za sebe a umjetnici nisu nikad bili oni koji imaju viška novca. U Kölnu sam studirao i kad sam se odlučio vratiti u Njemačku, Berlin mi je bio prva solucija jer sam tu imao i prijatelje koji su mi mogli pomoći da se brže prilagodim. I za vrijeme studija u Kölnu, održavao sam kontakt sa Zagrebom, odlazim konstantno u Zagreb jer mi i brat tamo živi. Ali, situacija je takva, mi smo nažalost mala sredna, a u klasičnoj glazbi koja je dosta elitna, ako ne pripadate u određene krugove, ne može vas se čuti. To je za mnoge preteško i često biraju neke druge i lakše puteve i poslove.

Meni je evo Berlin ipak omogućio da i nakon ove pandemijske krize mogu opstati. A to je već velika stvar kad možete biti u centru događanja i možete opstati, možete raditi svoj posao. U statusu sam slobodnog umjetnika već godinama, pomalo honorarno radim u raznim školama i nastupam. Trenutno imam tri koncerta u planu, zahvaljujući stipendiji Neu Start Kultur. Sljedeći koncert je 27. siječnja u Kreuzbergu a onda u Fridrichsheinu 24. veljače. U trećem mjesecu će biti još jedan koncert u Berlinu sa sopranisticom Helenom Mamić. Ja sam vrlo otvoren za suradnju, rekao nam je, između ostalog Marin Limić, izvrsni pijanist, skladatelj, predrag, samozatajan mladi čovjek koji je oduševio publiku u Veleposlanstvu Republike Hrvatske u Berlinu i kojem od srca želimo puno uspjeha na profesionalnom i bilo kojem drugom planu.

 

 

2 1 vote
Article Rating

Related Post

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments