PREMINUO DARIO GRGIĆ

Društvo hrvatskih pisaca

S tugom javljamo da je preminuo naš član i jedan od vodećih književnih kritičara Dario Grgić.

Dario je bio stalni kritičar Jutarnjeg lista i niza drugih medija, HTV-ove emisije “Knjiga ili život” te na III. Programu Hrvatskog radija. Aktivan i plodan autor koji je podjednako pratio i nove knjige domaćih autora i brojna novoprevedena izdanja, no u rubrici “Kucamo na vrata zaboravljenih asova” spomenute HTV-ove emisije vraćao bi u fokus javne pažnje i djela brojnih klasika.

Dario Grgić (Osijek, 1964.) nakon završetka gimnazije u rodnom gradu, studirao je komparativnu književnost i filozofiju na Filozofskom fakultetu u Zagrebu. Tekstove je objavljivao i u časopisima Književna revija, Kolo, Kvadrat, Libra Libera, Nacional, Novosti, Poezija, Politika (Beograd), Relations, Riječi, Think Tank (Beograd),Vijenac, Zarez… kao i online na t-portalu, Modernim vremenima, Radiju 101; u Glasu Slavonije godinama je uz književne kritike i razgovore objavljivao glazbene recenzije te prikaze strip izdanja.

Radio je kao urednik u izdavačkoj kući Eos, a pri udruzi DPMK (Društvo za promicanje književnosti na novim medijima) uredio je više knjiga. Bio je dugogodišnji član uredništva Zareza, a kao član Hrvatskog društva pisaca bio je predsjednik osječko-branjskog ogranka HDP-a. Za svoj rad dobio je nagradu “Julije Benešić” Društva hrvatskih književnika za kritiku 2005. godine.

Dario Grgić pisao je i za online fanzin Hombre odnosno, kao među prvim poznatijim blogerima 2000-ih, za blog Hombre Zone, na kojem je također objavio niz eseja i književnih kritika.

Autor je knjige eseja “Romantika je roba iz uvoza” (Ljevak, 2013), u kojoj je demonstrirao svoju tehniku neprekidnog prožimanja esejističkog, filozofskog i pripovjednog.

(adaptirani ulomak in memoriama Dalibora Šimprage iz Jutarnjeg lista)

5 1 vote
Article Rating

Related Post

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments