SPALA KNJIGA NA TRI SLOVA

Na najvećem svjetskom sajmu prehrane i poljoprivrednih proizvoda u Berlinu ove su godine tek tri hrvatske tvrtke iz Podgorača – Đanić, Obrt za tradicionalnu proizvodnju rakije i drugih alkoholnih pića, TERA d.o.o. i OPG Filip Đanić.

prilog: Sonja Breljak

Berlin/ U glavnom njemačkom gradu je s kraja tjedna otvoren Međunarodni sajam prehrane i poljoprivrednih proizvoda, popularni Zeleni tjedan/ Grüne Woche, u svom 87. izdanju. Zeleni tjedan traje do 29. siječnja.

Na 113 tisuća četvornih metara izložbenog sajamskog prostora ove godine se predstavlja 1400 izlagača iz 60 zemalja, a prema procjenama organizatora, očekuje se oko 400 tisuća posjetitelja.

“Hrvatska je zemlja partner Zelenoga tjedna”, “Dogodine dolaze i velike tvrtke”, “Predstavljanje iz snova”, “Izvanredan svečani početak Zelenoga tjedna”... ovo su samo neki od naslova naših priloga iz 2019. i 2020. godine kad je Hrvatskoj povjereno biti zemlja partner Zelenoga tjedna u 2020. godini, što je te godine, zaključiti je i iz spomenutih naslova i tekstova i fotografija koje ih prate, jako dobro odrađeno.  Hrvatska gospodarska komora predstavila je te 2020. godine na Zelenom tjednu pedeset proizvođača hrane iz Hrvatske i svi bijahu/bijasmo oduševljeni jednim, konačno masovnijim i kvalitetnim predstavljanjem hrvatskih proizvođača i proizvoda. Sve zajedno doprinijelo je dobroj općoj prezentaciji važnoj i zbog turizma a i političkoj u vrijeme hrvatskog predsjedanja Europskom unijom.

E, nakon takvog sudjelovanja brojnih gospodarskih i političkih pa i kulturnih subjekata, u 2020. godini, evo tek prvu godinu, nakon ukidanja pandemijskih mjera i mogućnosti ponovnog održavanja Sajma, sudjelovanje Hrvatske svelo se na simboličan minimum, tri tvrtke iz Podgorača. A i oni, prepušteni sami sebi. Nema ove godine Hrvatske gopodarske komore, ni ministara, ni državnih tajnika, a bome niti premijera Plenkovića, pa niti novinara iz Hrvatske.

Obilazeći Sajam s kraja tjedna, već na ulazu u dvoranu 18, uočiti se daju prepoznatljivi crveno-bijele kvadratići i natpis KROATIEN. Uokolo ovog štanda su Belgija, Indija, Tajland, Šri Lanka, Marko, Tađikistan… A na štandu KROATIEN sve u pokretu, postavljaju se proizvodi, oblači narodna nošnja, ispisuju cijene, nude posjetitelji, dočekuje goste, govori hrvatski i njemački…

Sve pohvale radu i predstavljanju, a bome i hrabrosti i preuzimanju rizika i troškova, samostalno doći na ovaj sajam, idu na račun: Đanić, Obrt za tradicionalnu proizvodnju rakije i drugih alkoholnih pića, TERA d.o.o. i OPG Filip Đanić. 

Razgovarali smo o tome s našim starim poznanikom, Goranom Đanićem, vlasnikom Obrta za tradicionalnu proizvodnju rakije i drugih alkoholnih pića iz Podgorača, koji kontinuirano sudjeluje na Zelenom tjednu, posljednjih deceniju i pol.

– Mi smo Đanić, Obrt za tradicionalnu proizvodnju i poljoprivredu iz Podgorača pokraj Našica, odnosno Osijeka, postojimo 25 godina. Evo četrnaesta godina nastupamo ovdje na Zelenom tjednu u Berlinu, naravno uz ove dvije godine prekida koje su bile zbog pandemije. Moram reći da sam zadovoljan i sretan što sam mogao doći. Bilo bi mi draže da su uključeni Gospodarska komora i Ministarstvo poljoprivrede, kako je i do sada bilo. Posebna je ona godina kad smo bili partneri, to je bilo top izdanje i žao mi je što se nisu uključili i ove godine. Kontakata je bilo, mi smo se prijavili ali evo, odustalo je dosta proizvođača.

Na kraju smo ostali mi, tvrtka Tera, vlasnica Tanja Žitnjak i OPG Filip Đanić. Tvrtka Tera bavi se proizvodnjom i preradom lješnjaka, OPG Filip Đanić i lješnjacima i sokovima od aronije. Što reći, nadam se da će biti sajam uspješan, nadam se da ćemo ostvariti neke kontakte zbog kojih smo i došli, nadam se da će se sljedeće godine opet vratiti izlaganje u sklopu komore, da će biti ponovo tu i Ministarstvo poljoprivrede.

Drago nam je da nas je danas posjetio naš veleposlanik, Gordan Bakota, da nas je posjetila i slovenska veleposlanica i ministrica poljoprivrede. Naš štand ima 44 kvadrata, ta nas je investicija koštala preko 20 tisuća eura. Na kraju sajma ćemo vidjeti ukupne troškove. Ovdje smo s pojačanom ekipom, nadam se da će biti uspješno. Imam povjerenja u ovaj sajam. Dolazi nam na štand dosta ljudi koji su kao turisti posjetili Hrvatsku, već smo im poznati. Bilo je prošlih godina i poslovnih kontakata, nadam se da će ove godine biti finalizirani.

Sin Filip koji vodi OPG Filip Đanić ima već 20 hektara voćnjaka a stariji sin Stjepan je uključen u firmu tradicionalne proizvodnje rakije i likera a nadam se da će u budućnosti to preuzeti. Đanić obrt ima 30 zaposlenih, a OPG Filip Đanić dvoje. Imamo pet svojih skladišta u Zagrebu, Rijeci, Pazinu, Zadru i Splitu a snabdijevamo preko 300 trgovina u Hrvatskoj, izvozimo u Crnu Goru, Bosnu i Hercegovinu i nešto u Njemačku. Nisam mjerodavan komentirati zbog čega su drugi odustali od  dolaska. Znam zašto smo mi tu. Prezentirat ćemo 23 vrste rakija i likera, ušećerene lješnjake, ponuditi i čobanac, zatopite kobasice u masti i slavonske plate. Sudjelujemo i na sajmovima u Hrvatskoj a planiramo ove godine ići i na sajam u Pariz i Cannes, rekao nam je Goran Đanić podsjetivši se da je u prošlosti u dva navrata sam predstavljao Hrvatsku na Zelenom tjednu u Berlinu ali tada je to ipak bilo u sklopu Gospodarske komore.

Veleposlanik Gordan Bakota je u društvu Marice Jukić, opunomoćene ministrice, obišao štand hrvatskih izlagača na Zelenom tjednu i zadržao se u ugodnom razgovoru, najavljujući ponovni dolazak s početka ovoga tjedna.

Na kraju, što reći? Možda ponoviti izjavu Luke Burulovića, predsjednika Hrvatske gospodarske komore iz 2020. godine: “Prvi službeni nastup Hrvatska je imala 1993. i do danas je ona službeno nastupila 22 puta. Svako toliko došlo je do nekog prekida pa stoga kronologija njenih nastupa izgleda ovako: 1993. – 1999. /2003. – 2011. / 2013. – 2014. /2016. – 2019. Kad nije bilo službenog nastupa, onda su domaće snage, hrvatske gastarbajterske i njihovi njemački poslovni partneri, pod hrvatskom zastavom izlagali ono što su od jela i pića nudili i u svojim dućanima i po svojim restoranima…”  

Činjenice iz gornje izjave možda upravo govore o onome što je manjkavo u sudjelovanju Hrvatske na ovom najvećem svjetskom sajmu prehrane i poljoprivrednih proizvoda ili pak i u razvoju poljoprivrede i ukupnog gospodarstva. Možda je to upravo ono što Karel Heijs, direktor Berlinskog sajma, ističe kao njegovu važnu značajku – kontinuitet i dugoročna strategija koja daje odgovore na pitanje gdje će se biti i kojim pravcem ići za pet ili deset godina, neovisno o personalnim, političkim i drugim promjenama u sustavu i društvu.

Našim izlagačima na Zelenom tjednu želimo uspješan rad i predstavljanje. Posjetiti ih možete (zavrijedili su to!) u dvorani 18/štand 125, na adresi: Messe Berlin GmbH, Messedamm 22, 14055 Berlin. Radno vrijeme Sajma je od 10 do 18 sati a u petak 27.1. – 10 do 20 sati.

Informacije o cijenama ulaznica su pod ovim linkom https://www.gruenewoche.de/de/besuchen/tickets/

 

 

2 1 vote
Article Rating

Related Post

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments