VIŠE OD 50 GODINA PRIJATELJSTVA

Gradonačelnik Splita Ivica Puljak u posjeti gradu prijatelju, berlinskoj općini  Charlottenburg-Wilmersdorfu.

piše: Aleksandra Brnetić
foto: Bezirksamt Charlottenburg-Wilmersdorf, Pressestelle

Berlin/ Gradonačelnik Splita Ivica Puljak (Centar) boravi u dvodnevnoj posjeti u Berlinu na poziv gradonačelnice grada prijatelja Charlottenburg-Willmersdorfa Kirstin Bauch (Savez 90./Zeleni).

Gradonačelnika Puljka prate njegov zamjenik Antonio Kuzmanić i viši savjetnik za međunarodnu suradnju Nikola Aleksić.

Jučerašnji je dan počeo s polusatnim razgovorom s gradonačelnicom Bauch, koja je još prošle godine u kolovozu uputila poziv svom splitskom kolegi da krajem godine, u prosincu, posjeti Berlin.

U ranim poslijepodnevnim satima splitska je delegacija na Tehničkom sveučilištu Berlin sudjelovala na dvosatnoj prezentaciji projekata mobilnosti i Pametnog grada (Smart City).

Inače, Pametni grad je skupni naziv za koncepte cjelovitog razvoja koji imaju za cilj učiniti gradove učinkovitijima, tehnološki naprednijima, ekološkima i socijalno uključivijima. Ovi pojmovi uključuju tehničke, ekonomske i društvene inovacije.

Danas prije podne splitska je delegacija u posjeti hrvatskom veleposlaniku Gordanu Bakoti.

Partnerstvo sa Charlottenburg-Wilmersdorf, koji trenutno ima oko 340.000 stanovnika pa ga čini četvrtom od dvanaest berlinskih općina, jedno je od najintenzivnijih partnerstava Splita, saznajemo u razgovoru s Anom Đeldum, višom savjetnicom-specijalisticom za odnose s javnošću Grada Splita.

Delegacije se redovito izmjenjuju na godišnjoj razini. Split i Charlottenburg-Wilmersdorf sudjeluju na brojnim berlinskim i splitskim manifestacijama – Fest der Nationen (Festival nacija), Tjedan Marka Marulića, Internationale Tourismus/ITB (Međunarodna turistička burza, Sudamja. Tu su i razgovori u institucijama poput Berlin Partner, Industrie und Handelskammer zu Berlin (Industrijska i trgovinska komora Berlin) i dr.

Godine 2000. godine u Berlinu je svečano postavljen monumentalni kip Marka Marulića u okviru suradnje Grada i Ministarstva vanjskih i europskih poslova Republike Hrvatske, a kip je izradio kipar Slavomir Drinković. Nekoliko godina kasnije Berlin je Splitu poklonio svoj simbol – medvjeda, koji je smješten u dječjem vrtiću „Srečica“ na Ravnim njivama.

Godine 2010. Nikola Horvat iz Službe za međunarodne odnose Grada dobio je priznanje zvano Bürgermedaille (Građanska medalja) za postignuća u komunikacijama dva grada.

Već neko vrijeme vode se razgovori o obilježavanju nove splitske škole na Pazdigradu likom i djelom njemačkog književnika Emila Ericha Kästnera, tvorca svoj djeci omiljenih knjiga Emil i detektivi i Tonček i Točkica, koji je u Berlinu živio od 1927. do 1947. godine.

Wilmersdorf i Split potpisali su Povelju o suradnji 1970. godine., a kad su 2001. godine reformom spojeni Charlottenburg i Wilmersdorf partnerstvo se prenijelo na novo formiranu berlinsku općinu.

Uoči Sudamje, blagdana Sv. Dujma, 2016. organizirana je u prostorima Stare gradske vijećnice izložba slikara Jürgena Adalberta Mitranskya. Međunarodni turnir u ženskoj odbojci pod nazivom Turnir međunarodnog prijateljstva – Split 2016 održao se 22. listopada 2016. u Sportskom centru Poljud u organizaciji Grada i uz pomoć Odbojkaškog kluba Split.

Gradonačelnik Andro Krstulović Opara (HDZ) posjetio je CW Berlin u svibnju 2019. i razgovarao s gradonačelnikom Reinhardom Naumanom (SPD) o proslavi 50 godina suradnje između dva grada prijatelja. Nažalost, sve su ideje propale zbog mjera nakon što se svijetom proširio coronavirus SARS-Cov-2 pa izazivao, i još izaziva infektivnu bolest Covid-19.

0 0 votes
Article Rating

Related Post

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments