ŽENE STVARAJU OTPORNIJE, NAPREDNIJE I BOLJE DRUŠTVO

U Zagrebu dodijeljene nagrade “Utjecajne hrvatske žene”.

Priopćenje za medije/ Croatian Women’s Network™/Mreža hrvatskih žena

Croatian Women’s Network™/Mreža hrvatskih žena sa sjedištem u Torontu šesti je put u Zagrebu, dodijelila 23 nagrade ”Utjecajne hrvatske žene” Hrvaticama iz deset zemalja i održala međunarodnu konferenciju   ”Napredak žena. Napredak ekonomije. Ostvari potencijal!” pod geslom ‘Njezina snaga’.

Pomaka na području rodne ravnopravnosti ima, raste broj žena u politici i na rukovodećim položajima, žene gospodarski osnažuju, ali još je prisutan jaz u plaćama žena i muškaraca i žene nemaju jednake poslovne prilike i mogućnosti, upozorili su sudionici šeste međunarodne konferencije  ”Napredak žena. Napredak ekonomije. Ostvari potencijal!” , koja je održana u Zagrebu, 8. ožujka, 2023. u organizaciji  Croatian Women’s Network™/Mreže hrvatskih žena.

Caroline Spivak, osnivačica Mreže hrvatskih žena koja okuplja 600 članica iz cijelog svijeta istaknula je da “gospodarstvo raste što više žena radi”.

“Žene su pilotkinje, inženjerke, nuklearne fizičarke, predsjednice država i uprava nekih tvrtki, ali istovremeno majke, sestre i čuvarice svojih obitelji”.

Potrebno je motivirati žene da se još više aktiviraju i “postanu nositeljice promjena”, rekla je Spivak.

Odlučila je pokrenuti promjene i potaknuti žene da se odvaže na poslovne poduhvate te da za to budu nagrađene. Projekt već šest godina povezuje žene iz cijeloga svijeta, a sve one imaju zajedničko podrijetlo.

Najmlađa dobitnica nagrade ”Utjecajne Hrvatske žene” Dalia Alić iz Austrije, filmska producentica, menadžerica za komunikacije i vježbenica za međunarodne odnose upozorila je da žene diljem svijeta zaostaju u pogledu sudjelovanja u naprednijim vrstama pristupa digitalnoj ekonomiji: pristupu vještinama, mogućnostima za poduzetništvo i vodećim pozicijama. Također, podzastupljenost žena, posebno tamnoputih, u digitalnom i ICT sektoru raste s prelazom iz obrazovnog sustava na tržište rada. Na bitnoj smo prekretnici za kreiranje uključivog digitalnog svijeta, a upravo bi poticanje ženskog potencijala i drugih podzastupljenih skupina moglo biti ključno za ravnopravnije društvo.

”Danas smo dobili informaciju da prvi put u povijesti svaki funkcionalni parlament u svijetu ima žensku reprezentaciju”, istaknula je Alić i dodala da nas takvi pomaci motiviraju  na daljnje poboljšanje položaja žena.

Ravnopravnost spolova najviša je vrednota ustavnog poretka Republike Hrvatske i jedna od glavnih vrijednosti Europske unije”, rekao je visoki pokrovitelj konferencije ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić Radman.

Pozdravio je  namjeru hrvatske vlade da usvoji Nacionalni plan za ravnopravnost spolova do 2027. godine kojim će se pridonijeti “stvaranju uvjeta jednakih mogućnosti i gospodarskom osnaživanju žena”.

Hrvatska banka za obnovu i razvitak podržavat će financiranje projekata žena i poduzetnica s ukupno sedam milijuna eura do 2024. godine, a ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja izdvojit će oko 265 tisuća eura za poticanje konkurentnosti, rekao je Grlić Radman.

MVEP je iznosom od 200 tisuća eura podržao financiranje pet projekata u Bosni i Hercegovini, Albaniji, Sjevernoj Makedoniji, Srbiji, Kosovu, Tanzaniji i Keniji za poticanje obrazovanja i zapošljavanja žena.

Martina Ciglević, izaslanica predsjednika Zorana Milanovića, istaknula je da je Međunarodni dan žena “prigoda da se prisjetimo kako ravnopravnost spolova nije tek apstraktni pojam, već temeljno ljudsko pravo nužno kako bi naše društvo bilo otpornije, naprednije i bolje”.

Gospodarsko osnaživanje žena pridonosi cijelom društvu, čulo se na konferenciji. Panel na temu ženskog poduzetništva vodila je Antonija Trupinić, magistra inženjerka aeronautike, pilotkinja HRZ-a, instruktorica letenja, uspješna poslovna žena.

Poslije New Yorka, Amsterdama, Floride i Kalifornije, Amerikanka Sara Dyson, preselila se u Split. Putem bloga ‘Expat in Croatia’ pomaže strancima u što boljoj prilagodbi hrvatskome društvu i zovu je stručnjakinjom za hrvatsku birokraciju. Svoju je lubav prema Hrvatskoj, Sara pretvorila u uspješan posao. Poručila je da je za žene u  poduzetništvu važno da imaju zajednicu žena koja ih podržava.

”Žena ženi treba pružiti ruku i biti potpora”, dodala je dr. sc. Cathy Gorn, direktorica organizacije ‘National History Day’ i profesorica povijesti na prestižnom američkom Sveučilištu Maryland, College Park.

Povezane znanjem, upornošću i empatijom za potrebite četiri profesorice, ‘utjecajne hrvatske žene’ Ivana DobrotićOlja Družić LjubotinaMarijana Kletečki Radović i Antonija Petričušić sa Studijskog centra socijalnog rada i Pravnog fakulteta u Zagrebu MHŽ nagradila je za uspješno provedenu inicijativu ‘Pravo svakog djeteta na školski obrok’, koju je usvojila hrvatska Vlada. Zagovaraju promjenu politika koje se bave prehranom djece u školama i bave se problemima dječjeg siromaštva, javnih politika, ljudskim i dječjim pravima. Neizmjerno su ponosne što  je struka dobila priliku predložiti mjeru koja je oživjela u praksi. ”Obrazovni sustav ključ je uspjeha našeg društva, a pitanja školske prehrane i siromaštva su neodvojiva. Ovo je prvi veliki korak u njihovom rješavanju!”, poručile su.

Dobitnica nagrade ”Utjecajne hrvatske žene” Lidije Kovařίk, direktorice Muzeja iluzijske umjetnosti iz Praga, pravnica, književnica i životna trenerica predstavila je knjigu ‘’Živimo život svojih snova’’.

‘’Knjiga je nastala kao rezultat moje velike ljubavi prema psihologiji, želji da pomognem ljudima i strasti za pisanjem. To je priručnik koji je bogat primjerima iz svakodnevnog života kako bismo tu teoriju objasnili, nadahnuli i motivirali svakog čitatelja i poručili da je uz malo korekcije u životu apsolutno sve moguće.’’

Presudna je uloga žena u očuvanju  hrvatskog identiteta i jezika među hrvatskim iseljeničkim zajednicama, ali i u manjinskim u našemu susjedstvu. Katarina Čeliković, v.d. ravnateljice Zavoda za kulturu vojvođanskih Hrvata, rekla je da je hrvatska zajednica u Srbiji status manjine dobila prije 20 godina. Tada je počela izgradnja hrvatskih institucija u toj zemlji i obrazovanje na hrvatskome jeziku, očuvanje kulture, kulturnog identiteta, ali i pravo na informiranje i pravo na uporabu hrvatskoga jezika. Nedavno su pokrenuli projekt ”Godine novog preporoda” s ciljem očuvanja hrvatskog identiteta i kulturnog sjećanja u vremenu u kojemu se niječe bunjevačka ikavica kao hrvatski jezik. ”Činimo velike napore u očuvanju materinskih govora diljem cijele Vojvodine”, rekla je Čeliković i istaknula da im je cilj očuvati govor kao integralni dio hrvatskoga jezika.

Državni tajnik Središnjega državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske Zvonko Milas zahvalio je svim dobitnicama nagrada i Mreži hrvatskih žena na promicanju hrvatske izvrsnosti u svijetu.

”One  su inspiracija i nadahnuće naraštajima koji dolaze, a Središnji državni ured za Hrvate izvan Republike Hrvatske podupire projekte po kojima se prepoznajemo kao pripadnici hrvatskoga naroda, jezika, kulture, tradicije i identiteta i bit će vam vjeran partner u organizaciji svega onogo što pridonosi povezivanju velike hrvatske globalne obitelji”, rekao je državni tajnik Milas.

Ministar Grlić Radman rekao je da dodatnu vrijednost globalne platforme – Mreže hrvatskih žena vidi u povezivanju Hrvatske s hrvatskom zajednicom u inozemstvu posredstvom uspješnih hrvatskih žena.

”Time pridonosimo, ne samo poboljšanju položaja žena u svijetu, već i zajednicama Hrvata izvan RH, kao i očuvanju hrvatskoga vrijednosnog identiteta izvan granica domovine”, rekao je ministar.

Osnivačica CWN™/MHŽ Caroline Spivak, zaključila je da Mreža šestu godinu na Međunarodni dan žena slavi ženska postignuća, upozorava na važnost rodne ravnopravnosti i takvim vrijednostima želi utjecati na mnogobrojne zajednice u kojima žive hrvatske žene.

Doživljavam ovu nagradu kao priznanje za svoje životno djelo”, rekla je mr. sc. Jadranka Luketa-Marković, pčelarska majstorica i apiterapeut, predavačica i mentorica na Edukacijsko-rehabilitacijskom fakultetu u Zagrebu, koja je nagrađena za inkluziju i integraciju osoba s invaliditetom.

Ovogodišnje 23 dobitnice prestižnih nagrada ”Utjecajne hrvatske žene” dolaze  iz  Argentine, Austrije, Čilea, Češke, Hrvatske, Mađarske, Njemačke, Perua, Sjedinjenih Američkih Država i Srbije.

0 0 votes
Article Rating

Related Post

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments