“DIJASKORAK” NA HRVATSKOJ TURNEJI

tekst i foto: Snježana Jurišić, HRT

Offenbach/ Rezervirajte datume od 13. do 20. svibnja 2023. za hrvatsku turneju folklornog ansambla Dijaskorak iz Offenbacha, Njemačka.

To je njihova prva turneja kroz Hrvatsku i u planu su cjelovečernji koncerti u Mariji Bistrici, Starim Mikanovcima, Pušći, Umagu, Zadru, Korčuli, Splitu i Velikoj Gorici.

Hrvatski folklorni ansambl Dijaskorak osnovan je prije dvadeset godina i djelovao je pod okriljem HKM Offenbach, a prema izmjenama zakona za osnivanje kulturno-umjetnička društva u Njemačkoj, zadnjih nekoliko godina je samostalna udruga za očuvanje hrvatske folklorne baštine i tradicijske kulture.

Prvi veliki samostalni koncert održali su prigodom 15 obljetnice djelovanja gdje su već pokazali da ih njihova predanost i stručni pristup te visoki standardi u izvedbi i scenskom izričaju hrvatskog folklora izdiže iznad prosječnog amaterskog djelovanja i približava profesionalnom ansamblu koji gradi svoj prepoznatljiv umjetnički izričaj „koraka u dijaspori“, po čemu su i složili svoje ime: Dijaskorak. Prepoznala je to i Hrvatska matica iseljenika i dodijelila im 2019. Priznanje za doprinos očuvanju hrvatske tradicijske kulture i nacionalnog identiteta u iseljeništvu.

Ajte druge da se (napokon opet) okrećemo“ je njihov drugi samostalni koncert čija njemačka premijera je bila u veljači ove godine, a hrvatska publika imat će priliku vidjeti ga na najavljenoj turneji. Umjetnički voditelj Ante Smilović tumači taj naslov koji je rezultat osjećaja s kojim je pripreman i izveden. Naime, pandemija je ugasila mnoga hrvatska društva u Njemačkoj, a Dijaskorak je ponosan jer su se ne samo uspjeli održati nego su se i osnažili novim članovima tako da trenutno broje 194 člana od kojih je na premijernoj izvedbi sudjelovalo 126.

Premijeru su obogatili gosti HKUD Ruža Filderstadt e.V., iz Filderstada, organizatori festivala Čuvara hrvatske baštine, a njihov suvremeni pristup prezentaciji i promociji hrvatske tradicijske kulture u Njemačkoj podržala je velikim pljeskom puna dvorana u Kulturhalle Rödermark. Važno je naglasiti da su voditelji i mnogi od plesača i svirača bili polaznici Matičine Škole hrvatskog folklora, što je svakako doprinijelo izvrsnosti ovoga ansambla. Na turneji nas očekuju pjesme i plesovi Korduna (“Oće lola, oću ja“ , koreograf: Dražen Makarun, glazb. obrada: Marijan Sepać), Hrvata iz Mađarske („Racki tanac“, koreograf: Marko Maričić, glaz. obrada: Dražen Varga), imotske krajine (“Kreni kolo naokolo“, koreograf: Branimir Milas) grada Trogira (koreograf: Ane Smilović, glazb. obrada: Dominik Vukušić), dječjim igrama Hrvatskog Zagorja i svadbenim običajima Lukinić Brda (“Ćerkica se od majke otpravlja“, koreograf: Tomica Miličević, glaz. obrada: I. Potočnik).

5 1 vote
Article Rating

Related Post

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments