FOTOGRAFSKI „ROG OBILJA“ ANTONA TONYA PINČIĆA

tekst: Nikola Šimić Tonin
foto: Anton Tony Pinčić

Nemoguće je niti ikada treba, zanijekati povezanost između pojedinca i mjesta njegova življenja. Rađanja. Zavičajnoga impulsa. Isto kao što i čovjek utječe na okolinu u kojoj obitava, tako i ta okolina oblikuje njega i postaje dio njegova identiteta. Njegovo mjesto u svemiru. Metafizika tla. Oblikovali su se i određivali uzajamno Grad Zadar, jedan od 15 najstarijih gradova na Kugli Zemaljskoj i Anton Tony Pinčić.

Oni izuzetni, tih i radni, među nama koje ponekad ne vidimo, ili ne želimo vidjeti, okrenuti onima drugima s gnjevom i osudom, umjesto da osvijetlimo i ukazujemo na ove prve i njima dajemo svu medijsku pozornost, ne živimo samo Crne kronike, već da živimo ove druge, osunčane veličinom duše i duha izuzetnih ljudi među nama.

Umjetničke fotografije Antonija Tonya Pinčića uglavnom se fokusiraju na marginalne dijelove urbanog društvenog konteksta, i kad pomislite, to je to, to je ta fotografska odrednica umjetničke fotografije Tonijeve, iz njegova fotografskoga „roga obilja“ zapljusnu nas izuetni i neponovljivi, okuočaravajuć detalji, zlatni rezovi, prirodna čudoređa ljepote, ljepote detalja, Meštra od detalja, od piture, pogođenoga trenutka… Progovori more. Čekate da svakoga trenutka sa slike, zaustavljeni kukac krene. Galeb krikne. Morski val se uglazbi na Morskim orguljama. Nebo nad morem u sutonu plane u žaru boja.

Pridajući veliku pozornost aspektu trenutka, istančanome osjećaju detalja, nevjerojatnome zapažanju do danas je stvorio niz fotografskih serija posvećenih ljudima i njihovom egzistiranju u društvu čije promjene interpretira i dokumentira, moru, prirodi, prirodnim ljepotama, Zadru u svoj njegovoj ljepoti, prirodni pojavama i pojavnostima, sićušnim fotomodelima, prvocvijetima, kukcima, sutonima, praskozorjima, škojima, ribarima i…

Njegovo nevjerojatno, iznadljudsko opažanje kreiralo je zanimljive kompozicije koje gotovo nikada ne fotografira na temelju unaprijed pripremljenog projekta, već prepušta sve „slučajnosti“, zatečenom trenutku, nutarnjem zovu. Suodnosi između nas. Živi skener.

Čovjek s tisuću zanimanja. Bogatoga životnoga iskustva. Proputovao i proživio toliko gradova i država. Njegov fotomodel Lenka Novak bila je miss Skandinavije. Igrao je nogomet u Croatia Malme. Uspješan poduzetnik u ugostiteljstvu…

Ne krije i da ga se ne pita ističe: – Moj uzor u fotografiji je otac zadarske fotografije Ante Brkan.

Anton Tony Pinčić. Vrstan crtač. Likovni umjetnik. Izlagao i prodavao svoja likovna djela. Sve to i toliko toga je Anton Tony Pinčić, na ponos Zadar Grada. A nadasve umjetnički fotograf same gornje umjetničke, svjetske razine.

0 0 votes
Article Rating

Related Post

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments