PAPI FRANJI U ČAST

U Apostolskoj nuncijaturi u Berlinu svečano obilježena deseta obljetnica pontifikata papa Franje.

tekst i foto: Sonja Breljak

Berlin/ U povodu desete obljetnice početka pontifikata, odnosno od kako je ( 13. ožujka 2013. godine) Papinska konklava izabrala  Jorgea Maria Bergoglia iz Argentine za 266. papu, svetog oca Fanziskusa, nama bliskije rečeno – papa Franju, u Berlinu je upriličen svečani prijem u sjedištu Apostolske nuncijature, diplomatskom predstavništvu Svete stolice u Njemačkoj kojemu je na čelu nadbiskup dr Nikola Eterović.

Apostolska nuncijatura je u Berlinu, u općini Kreuzberg,  neposredno uz St Johannes Baziliku, sjedište Poljske katoličke misije, inače Hrvatima u Berlinu dobro poznatu crkvu u kojoj su prije više godina redovito održavane i nedjeljne mise na hrvatskom jeziku.

Uzvanike je na svečanom prijemu dočekivao i pozdravljao apostolski nuncij, nadbiskup dr Nikola Eterović, rodom inače s Pučišća na otoku Braču. Nadbiskup Nikola Eterović je na čelu Apostolske nuncijature u Berlinu od 21. rujna 2013. godine.

Dr Nikola Eterović je u Berlinu vrlo cijenjen a kao diplomatski predstavnik Vatikana u Njemačkoj,  izabran je za prvog među diplomatima u Berlinu, konkretnije, predsjedava diplomatskim korom u njemačkoj prijestolnici.

Među uzvanicima na ovom prijemu bili su brojni predstavnici vjerskog, političkog, kulturnog i društvenog života Berlina i Njemačke.

Primjerice, na prijemu je bio i bivši predsjednik Njemačke Christian Wulff, berlinski nadbiskup dr Heiner Koch, brojni ministri, državni tajnici, diplomati, predstavnici drugih religijskih zajednica, vojni zastupnici…

Prijemu u Nuncijaturi nazočio je i hrvatski veleposlanik u Njemačkoj, Gordan Bakota sa suradncima, potom Josip Juratović, zastupnik u Bundestagu hrvatskih korijena, te Zoran Andročec, direktor INGRA DET…

U svom obraćanju uzvanicima, dr Nikola Eterović je podsjetio na osnovne društvene  vrijednosti za koje se osobito zalaže i papa Franjo, njegova brojna putovanja, kontakte i razgovore, posebno zauzimanje za mir u svijetu te u svjjetlu aktualnih događaja u Ukrajini, i ponudu pape Franje biti posrednikom ukoliko obje strane žele međusobno razgovarati o uspostavi mira i prekidu ratnih dejstava.  Nuncij Eterović je na kraju kratkog govora nazdravio u povodu 10. Obljetnice pontifikata pape Franje što su brojni uzvanici pozdravili toplim pljeskom.

Papa Franjo (lat. Franciscus), rođen kao Jorge Mario Bergoglio (17. decembra 1936, Buenos Aires) 266. poglavar katoličke Crkve. Za papu je izabran 13. marta 2013. godine, kao nasljednik Benedikta XVI, koji je 28. februara podnio ostavku. Prvi je papa isusovac i prvi papa iz Argentine, Novog svijeta i južne hemisfere, te prvi papa neevropljanin nakon 1272. godine (Grgur III).

Jorge Mario Bergoglio je rođen u obitelji s petero djece, a roditelji su mu bili talijanski doseljenici. Diplomirao je kemijsku tehnologiju, no poslije se odlučio za svećenički poziv te stupio u bogosloviju. Franjo se zaredio za svećenika 13. decembra 1969. godine, a pripada redu isusovaca. Njihov provincijal za Argentinu je bio u razdoblju od 1973. do 1979. Nakon toga postao je rektor sjemeništa u San Miguelu i tamo ostao do 1986. 1992. godine imenovan je biskupom Buenos Airesa 27. juna 1992., a 21. februara 2001. papa Ivan Pavao II imenuje ga kardinalom. Uz tu funkciju dobio je i mnoštvo drugih obaveza iz Svete Stolice, sve do 13.03. 2013, kada ga je Papinska konklava izabrala za 266. po redu poglavara katoličke Crkve.

Papa Franjo je poznat kao izrazito skromna osoba. Kao kardinal nije živio u raskošnoj rezidenciji nego je živio u malenom stanu u Buenos Airesu, a umjesto službenog koristio je javni prijevoz. Po dolasku na papinsko mjesto nije nosio uobičajeni zlatni križ nego željezni te ne živi u Apostolskoj palači već u skromnom stanu u Domu svete Marte, svojevrsnom vatikanskom pansionu u blizini bazilike svetog Petra  Krase ga osobine: skromnost i poniznost.

0 0 votes
Article Rating

Related Post

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments