CVIJEĆE ZA MARULA

Predstavnici berlinske općine Charlottenburg-Wilmersdorf i Veleposlanstva RH u Njemačkoj položili cvijeće u povodu 573. rođendana Marka Marulića.

foto: Barica Bitunjac

Berlin/ Predstavnici berlinske općine Charlottenburg-Wilmersdorf i Veleposlanstva Republike Hrvatske u Njemačkoj položili su jučer cvijeće pod statuu Marka Marulića, na njegov 573. rođendan.

Ova lijepa gesta ponavlja se skoro bez izuzetka već niz godina, ponekad uz kakav prigodan program ili tek lijep njemačko-hrvatski susret i položeno cvijeće, kao ove godine.

Cvijeće je pod Marulićevu statuu, u ime berlinske općine Charlottenburg-Wilmersdorf položila Anke Pätzold, savjetnica za međunarodnu suradnju a u ime Veleposlanstva RH u Njemačkoj, Domagoj Marić, prvi savjetnik u Veleposlanstvu.

Podsjetimo, spomenik Maruliću uzdiže se na lijevoj strani travnjaka što se prostire uzduž pročelja općinske vijećnice koja se nalazi na Trgu Juliusa Morgenroth u Berlinu, a postavljen je na 30. obljetnicu uspostavljanja prijateljstva dvaju gradova, tadašnje berlinske općine Wilmersdorf  (a danas Charlottenburg-Wilmersdorf) i Marulovog rodnog Splita.

U Splitu je svojevremeno ovaj potomak plemićke obitelji, koja se hrvatski nazivala Pečenić ili Pecenić, obavljao komunalne dužnosti egzaminatora, suca, izvršitelja oporuka, a bavio se i trgovinom, sve dok nije krenuo na školovanje u Italiju i razvio se u velikana humanistu čija su mnogobrojna književna djela doživjela veliki uspjeh u Europi tijekom XVI. i XVII. stoljeća.

“Judita” Marka Marula Splićanina prva je Marulićeva knjiga tiskana na hrvatskom jeziku, a objavljena je u Veneciji 13. kolovoza 1521. Taj je ep Marko Marulić napisao još 1501. nadahnut biblijskom junakinjom, a po njemu je on kasnije prozvan “ocem hrvatske književnosti”.

Jedini potpuno sačuvani primjerak prvoga izdanja “Judite” Marka Marulića čuva knjižnica samostana Male braće u Dubrovniku.

Brončani, skoro tri metra visoki spomenik Marku Maruliću rad je kipara Slavomira Drinkovića i postavljen je u Berlinu 2000. godine, u povodu i u slavu prijateljstva dvaju gradova, Splita i berlinske gradske četvrti Wilmersdorf nastalom daleke 1970. godine a njegovano sve do današnjih dana.

Jedan od oblika njegovanja prijateljstva je svakako i njemačko-hrvatski susret i polaganje cvijeća na Marulov rođendan, 18. kolovoza.

 

 

 

 

0 0 votes
Article Rating

Related Post

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments