XXVIII. FORUM HRVATSKIH MANJINA

U organizaciji Hrvatske matice iseljenika održat će se  XXVIII. Forum hrvatskih manjina 17. studenog 2023. u dvorani Hrvatske matice iseljenka u Zagrebu.

najava: Hrvatska matica iseljenika

Predstavnike hrvatskih manjinskih zajednica iz Austrije, Crne Gore, Italije, Mađarske, Sjeverne Makedonije, Rumunjske, Slovačke, Slovenije i Srbije primit će predsjednik Rh Zorna Milanović u Uredu predsjednika, nakon čega slijedi Svečano otvorenje Foruma u 11.30 sati te cjelodnevni program koji će se održati u dvorani Hrvatske matice iseljenika.

Stručni skup za razmatranje tematike vezane uz hrvatsku manjinu u prostoru srednje i jugoistočne Europe, ove je godine za temu izabrao „Veze hrvatskih manjinskih zajednica s obrazovnim, kulturnim i znanstvenim ustanovama u RH u desetljeću hrvatskoga članstva u Europskoj uniji“. Cilj ovogodišnjeg Foruma je valorizirati dosadašnju suradnju obrazovnih, kulturnih i znanstvenih ustanova kako bismo učinkovitije prepoznavali potrebe hrvatskih manjinskih zajednica.

Sudionici Foruma tako će propitivati više  područja: pozitivne prakse proizašle iz suradnji hrvatskih manjinskih zajednica s obrazovnim, kulturnim i znanstvenim ustanovama u RH; projekti i programi realizirani u suradnji s regionalnom i lokalnom samoupravom u RH; konkretne potrebe za stručnim suradnicima s područja obrazovanja, kulture i znanosti;  izazovi u realizaciji veza s obrazovnim, kulturnim i znanstvenim ustanovama u RH; alternativa, umrežavanje i suradnja s drugim hrvatskim manjinskim zajednicama.

28. Forum hrvatskih manjina zamišljen je u dvije sesije. U prvoj sesiji temu Foruma razrađuju istaknuti hrvatski stručnjaci i znanstvenici čija su postignuća u 21. st. u području suradnje s kulturnim, obrazovnim i znanstenim institucijama najvidljivija. Pozvani izlagači su: doc. Dr. sc. Milan Bošnjak (Središnji državni ured za Hrvate izvan RH), prof. dr. Sanja Vulić (fakultet Hrvatskih studija Sveučilišta u Zg), izv. prof. dr. sc. Marijeta Rajković Iveta (Filozofski fakultet Sveučilišta u Zg), Mirjana Piskulić (Ministarstvo kulture i medija RH), Ivo Kujundžić (Međunarodni program HRT) i Doris Vučković (HRT).

Uz predstavnike hrvatskih manjinskih zajednica, na Forum su pozvani i predstavnici brojnih hrvatskih obrazovnih, kulturnih i znanstvenih institucija koje pozitivnim praksama suradnje s Hrvatima izvan domovine mogu doprinijeti poboljšanju kulturnih, obrazovnih i znanstvenih veza između Hrvatske i manjinskih zajednica.

Moderatorica 28. Foruma hrvatskih manjina je Valentina Badanjak Pintarić.

 

 

0 0 votes
Article Rating

Related Post

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments