KOMENTAR TJEDNA

Komentari Viktora Arbanasa od 22. lipnja  i Emilije Herceg Martić od 23. lipnja na kolumnu Emila Cipara pod naslovom  Što je to fašizam.

Viktor Arbanas
...U biti se u svim državnim uređenjima radi o vlasti, tj. nasilju. Na Balkanu je nasilje uobičajeno u svakodnevnim odnosima među ljudima. Bezobrazniji, tj. nasilni izazivaju mirne i nenasilne ili spremne za suradnju i obzir prema drugomu. No, ako se nenasilni kojim slučajem pokušaju braniti i odgovore nasilno, ne samo sudovi, nego i javnost su na strani nasilnika.
Taj učinak imaju npr. i tzv. parade. Kojekakve skupine ljudi nasiljem iliti “paradama” licemjerno izazivaju javnost i kada javnost odgovori nasiljem, onda se ta javnost koja je pravilno postupila osuđuje isto tako licemjerno.
U “civiliziranijim” državama javnost je već “uvježbana” i pravi se “kulturna” ili blesava, tj. ne odgovara nasilno na nasilje.
Kamo to “uvježbavanje javnosti” vodi, jasno se vidi u otvorenom nasilju sudova (cosa justitija), političara (kretena), banaka i velikih tvrdkih na čelu s vrhunski izvježbanim nasilnicina, tj. MANAGERIMA.

Emilija Herceg Martić ...Bilo koji sustav u kojem vlada crno bijeli film onemogućava pojedincu razvitak. Bilo koja religija ili ideologija koja ne dopušta temeljna ljudska prava, koja vidi samo jednoumlje, koja ne tolerira različitosti vodi ka dekonstrukciji društva. Na nama ostaje da njegovanjem kulture dijaloga stvorimo najbolje što možemo za nas i naše potomke. Svatko ima pravo na informaciju zato je sloboda mišljenja i izražavanja jako bitna. Da li smo mi u stanju svjesnosti prihvatiti kako se moramo dalje razvijati i preuzeti odgovornost ili i dalje birati ovnove koji glasno vrište i napadaju, pokazat ce se tko smo.

 

0 0 votes
Article Rating

Related Post

Subscribe
Notify of
guest
1 Comment
Newest
Oldest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Josip Mayer
12 years ago

Neki bi rekli kakovi birači takova i Vlast Dok zakon Njemci a posebno švabe svaki dan imaju u glavi i pred očima,za razliko kada se kod nas tek spominjaju zakoni onda se to smatra grožnja,kad nekog opominjaš na kulturu razgovora,on drži da si protiv njega,pa te želi za razliko od Njemca koji se nakon svađe pomiri kao da ništa nije ni bilo dok te naš pojedini želi dokrajčiti te uništoti sve što je u tebi. tko se i drži općenito zakona,kada se nešto dogodi onda je kasno poseže se ipak po zakonu.Neki su pak demokraciju obrnuto shvatili da je u… Read more »