IZLET NA KORANU

piše: Jakov Vranković
Kao i obično dio svog boravka u domovini provedem u Zagrebu, lijepi su susreti sa obitelji moje supruge i starim prijateljima. Običaj je posjetiti najveće gospino svetište u Mariji Bistrici, koja ulijeva posebno nadahnuće.

Iznenadni ali zato jako dragi posjet bio je gradiću Krašiću,župi gdje je rođen, kršten i proživio svoje dane u zatočeništvu Blaženi mučenik Alojzije Stepinac.
U crkvi Presvetog Trojstva uz molitvu i sječanje na dragog blaženika i mučenika mogu se vidjeti i mnogi predmeti kojima se on služio.
Put me vodio dalje do mjesta Ladvenjak, koji se nalazi na lijevoj strani rijeke Korane desetak kilometara od Karlovca. Ja kao čovjek sa mora znao sam da i u unutrašnjem dijelu Lijepe naše ima prekrasnih krajeva, posjetio sam i Plitvice i Slapove Krke, ali slap Ladvenjak na Korani posebno me iznenadio svojim izgledom i lijepotom, da čovijeku zastane dah.Tu je i poznata vodenica koja je bila u uporabi sa svoja četiri mlina od 1850. do 1995. godine.-Ja sam vlasnik ovog mlina rekao je gospodin Predrag Milić, sjećam se tih dana kada su tu u vodenici bila četiri mlina,mlilo se sve za stoku i ljude. Posjedujemo malu gostionicu u kojoj se brojni turisti mogu okrijepiti. Slap je dobro posjećen naročito u sezoni svi se dive njegovoj ljepoti kao i ljepoti prirode općeniti,  a u to sam se uvjerio sam. -Vidite onamo s druge strane bila je linija obrane u domovinskom ratu, nismo odlazili iako je bilo provokacija, tu smo i tu smo ostali, tu je naš dom rekao je  Predrag Milić.To je bio samo jedan od prekrasnih lijepotana mirne i lijepe Korane, a i druge bi trebalo posjetiti …nekom drugom prigodom.

 


0 0 votes
Article Rating

Related Post

Subscribe
Notify of
guest
2 Comments
Newest
Oldest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Lidija
Lidija
9 years ago

Nije Milic, vec MILCIC!!!!!!!!!!!!!

Josip Mayer
12 years ago

Kupa,Korana,Mrežica i Dobra
rijeke su grada moga.

lp-jm