USPJEŠNA BANSKA VEČER

tekst i foto: Josip Mayer
Stuttgart/ Povodom proslave 20 obljetnice postojanja HKSD Doma Miroslav Krleža  upriličena  ne nedavno, velika zabavna večer u Stuttgartu pod već poznatim nazivom  „Banska Večer. To znači da je ova  hrvatska udruga već po dvadeseti puta otvorila svoje „banske dvore“ svim građanima Hrvatske. Proslavu su posjetili mnogi uzvanici iz društvenog i političkog života, prijatelji i članovi Društva. Zabavljao je band CroExspress a nastupale su i folklorne grupe iz Felbacha,Vaihingen/Enc, Bad Cannsttata koje je vodila već godinama poznata vrijedna koreografkinja Ivanka Kamenšek i njena kći Sanja Kamenšek.
Predsjednik kluba Ivica Maletić, dopredsjednik Zvonko Pintarić predstavili su gostima povijest udruge, njene uspone i padove,  posebno u vremenima početkom domovinskog rata do današnjeg dana.
Uz  brojne druge goste, zabavi je nazočio i Josip Juratović, zastupnik u Njemačkom parlamentu. Obratio se skupu  pozdravnim riječima, uputio i par poučnih riječi u smislu europskih integracija i njihovih procesa. Slično je to učinila i Kristine Hug,  povjerenica za evropske integracije u općini Fellbach i njegovoj okolici. Ana Zovkić iz Generalnog konzulata RH je isto pozdravila je nazočne na hrvatskom jeziku …dobro bi bilo da je to učinila i na njemačkom …te rastumačila  hrvatskim biračima izborni pravilnik za 2011. godinu  i dodala kako integraciju Hrvata u drugim zemaljama vidi kao uspješnu ali ne smije se zaboraviti ni hrvatski jezik koji je često iz bilo kojih razloga, zapostavljen.
Nakon toga svega, uz zabavnu glazbu, narodne pjesme i plesove, te domaće kolače i druge specijalitete, družilo se  ugodno i zabavno do do kasnih večernjih sati.
Moje primjedbe …poznato mi je još iz davnih vremena ..sudjelujući na raznim  organizacijskim, humanitarnim i društvenim sastancima  …da su tom klubu mnogi njegovi neprijatelji …i zavidnici …predbacivali  upravo radi njegova imena …koje kaže  kako je društvo otvoreno radi  „svih hrvatskih građana“ …te njegova jugoslavenstva …iako su u klubu bili, uz voditelje, pretežno slavonci, zagrepčani,karlovčani te članovih iz drugih hrvatskih pokrajina.
Oni su i dan danas sa svojim mukutrpnim radom, umjesto svađe, dokazali u tih dvadeset godina.. da to ipak nije tako.Da je to danas smisao i kriterij  …osim Hrvatski …i Europske unije kojoj se  Hrvatska iz dana u dan sve više približava.

 

0 0 votes
Article Rating

Related Post

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments