PROGLAS KONGRESA O IZBORIMA

Berlin/Na adresu Hrvatskog Glasa Berlin stigao je Proglas Hrvatskog svjetskog kongresa za Njemačku, povodom predstojećih  parlamentarnih izbora u RH u kojemu se kaže:
Poštovane Hrvatice i Hrvati, Ustav Republike Hrvatske svim hrvatskim državljanima osigurava pravo sudjelovati na parlamentarnim izborima, koji će se održati 04. prosinca 2011. god. Za glasanje u inozemstvu potrebno je prethodno se registrirati, najkasnije do 19.11.2011. Registrirati se moraju svi koji žele glasati u mjestu izvan prijavljenog prebivališta koje je upisano u putovnici. Za registraciju popunite obrazac u privitku te isti pošaljite poštom ili telefaksom na Vaše nadležno diplomatsko-konzularno predstavništvo.

Unatoč uvedene fiksne kvote od tri zastupnika za XI. izbornu jedinicu, a vezano za Hrvate s prebivalištem van Republike Hrvatske (u Njemačkoj se to odnosi na ca. 15%  Hrvata), Hrvatski svjetski kongres Njemačke poziva sve hrvatske državljane da iskoriste svoje osnovno demokratsko pravo, te u što većem broju sudjeluju na parlamentarnim izborima i izboru zastupnika koji će raditi za dobrobit hrvatskog naroda.

Molimo sve predstavnike hrvatskih udruga i aktivne pojedince, da ove informacije prošire među ljudima koji imaju pravo glasa. Prema statističkom zavodu u Njemačkoj živi oko 230.000 hrvatskih državljana i daljnjih ca. 150.000 njemačkih državljana hrvatskog podrijetla od kojih mnogi imaju i hrvatsko državljanstvo.

Hrvatski iseljenici izlaskom na izbore ostvaruju svoje ustavno pravo – koje je Hrvatima dugo bilo uskraćeno – i pokazuju interes za aktivnim doprinosom u kreiranju hrvatske državne politike. Na taj način možemo odaslati snažnu poruku idućem sazivu Sabora da nastavi rad u duhu nedavno prihvaćenog „Zakona o odnosima Republike Hrvatske s Hrvatima izvan Republike Hrvatske“ i jače suradnje sa svojim velikim iseljeništvom. Srdačan pozdrav! Hrvatski svjetski kongres Njemačke (HSKNj) ….stoji u pismu koje je potpisao i odaslao u ime Kongresa, njegov predsjednik Mijo Marić. 

 

0 0 votes
Article Rating

Related Post

Subscribe
Notify of
guest
7 Comments
Newest
Oldest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Josip Mayer
12 years ago

Stvarno žalosno

ako se tu nema.. nit se je prije ikada imalo dosada.. više srca..naspram svog hrvatskog iseljeništva osim ovakovih poziva.
Nije ni čudo što se u tu udrugu.. svašta sumnja a ona ćuti podmuklo.

crnostrik
12 years ago

Ovo su Jacini pripuzi, mislim HSK. I lazovi do zlaboga.

Josip Mayer
12 years ago

Dragi sunarodnjaci kršćanski bi se još reklo..
sestre i braćo

Ako je tome tako…ja.. bi vam preporučio.. birajte one koji se neće više obogatiti na vašim leđima..koji će raditi više za vas..a ne vi za njih..koji će državne sve resorse uprave i samouprave..prilagđavati potrebi svojih građana i njihovoj budućnosti..ma gdi got oni bili..u domicilu ili u dijaspori.

ToniBerlin
ToniBerlin
12 years ago

Hvala lijepa na ponudi. Rado ću dati glas.
To je ipak dužnost građana.

Tko prati političku situaciju u Hrvatskoj, treba zaključiti da je najdomoljubnije dati glas Kukuriku koaliciji.
HDZ ne zaslužuje glas, pogotovo sad kada koalira sa, blago rečeno, osebujnim ratnim profiterom i gradonačelnikom Splita.

Pozdrav svim Hrvatima iz inozemstva,

Vaš Toni iz Berlina.

Josip Mayer
12 years ago

Čast svima
Ono što se meni nameće je pitanje .. zna li..itko ili postoj li .. “neka anketa”.. koliko Hrvata ima u Europi i svijetu sa stranim državljanstvima a koliko sa hrvatskim? Koliko od njih ima koju struku i obrazovanje ..recimo koliko ima liječnika, menadžera..pokrajinskih voditelja..političara i drugih koji bi mogli biti Hrvatskoj od velike koristi? Koliko i gdje, u kojem gradu ima hrvatskih umirovljenika povratnika? Što vidim vrlo važno za Hrvatsku i njezinu “iseljeničku strategiju” koja se vodi pod motom … “Iseljenici će biti uključeni u donošenje zakona o Hrvatima izvan Hrvatske”

purger
purger
12 years ago

Hrvati izadjite birati,jer to je jedino sto mozemo uciniti.Lijepi pozdrav svima !

serdar
serdar
12 years ago

Njemacki zakon ne dopusta “dvojno drzavljanstvo”.
HDZ, kao pokrovitelj HSK-a, ukinuo je ravnopravnost iseljenim Hrvatima, te im dodijelio fiksna tri zastupnika, za sto je glasovao i dosadasnji “zastupnik” iseljenistva HDZ-ovac Bagaric. On ce tako uci u povijest kao jedini zastupnik koji se izborio da se njegovom birackom tijelu smanje prava. Koga zapravo predstavlja HSK?