POČETAK KARNEVALA

tekst i foto: Jakov Vranković
Koblenz/Na daleko je poznato da čitavo Rheinsko područje od Düsseldorfa, Kölna, Bonna, Koblenza pa do Mainza na svečani način u slavlju i uz pjesme, proslavi početak …kako se ovdje popularno reče …petog godišnjeg doba -Karnevala! To je uvijek 11.11 u 11 sati a ovoga puta je to i 2011-ta godina!
U svim spomenutim gradovima a i manjim mjestima, zabavno je, a koliko je to i popularno vidi se i po tome što karneval direktno prenosi televizija. TV prenos je većinom iz Kölna gdje je to posebno lijepo i gdje je glavni trg prepun ljudi  odjevenih u popularne likove ili i u tradicionalne uniforme. U glavnim ulogama  ipak su najčepće princeza i princ.
I ovdje u Koblenzu, gradu gdje moja malenkost živi više gdina, bilo je zabavno. Na jednom od popularnih trgova, Jesuite Platz, bilo je zabavno i veselo a i vrijeme je bilo pogodno. Sve je puno štandova s ovdje popularnim pivom i kobasicama, puno je karnevalskih udruga u svojim nošnjama, iz svih djelova grada slilo se mnoštvo na trg u već svima poznato vrijeme. Voditelj je na svečano ukrašenoj bini, uz buran pljesak nazočnog mnoštva, otvorio ovogodišnje karnevalsko alavlje  koje će trajati sve do čiste srijede. Uz popularne karnevalske pjesme, naravno i čašicu, sretni i zadovolji ne misleći na svakodnevne probleme, slavilo se do kasnih sati. Posebno je lijepo što su i mladi prihvatili ove lijepe običaju i u velikom broju sudjeluju u njima.  Uobičajeno, u ovom lijepom karnevalskom običaju sudjeluju i mnoge hrvatske druge koje organiziraju svoja slavlja koja  budu jako dobro posjećena.  Nadamo se, bit  će tako biti i ove godine.

 

0 0 votes
Article Rating

Related Post

Subscribe
Notify of
guest
2 Comments
Newest
Oldest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Josip Mayer
12 years ago

Htio bi samo nadopuniti..jer za karneval je i točnost vrlo važna..11.11 u 11 sati i 11 minuta od toga momenta uz hrvatske i njemačke udruge i društva..to fašnjičko..
ludilo se pomalo polagano ali sigurno proširuje i na našu Hrvatsku.Nesmije se ni zaboraviti ljetni karneval..diljem naše dalmatinske i primorske kvarnerske obale.Koji se u.. Novom Vinodolskom..događa u samom početku..srpnja mjeseca i traje dva dana.

Nada Landeka
12 years ago

Prekrasno za pročitati, a još ljepše vidjeti