PROĐE SUŠEC …LAŽAC …

piše: Željko Jelavić
Slavonski Broda/Prođe i Sušec, opravdavši ime. To, drugo ime ožujka je i glavno obilježje prošlog mjeseca. U četiri dana s pojavom kiše palo je svega nekoliko postotaka oborine od uobičajene klimatske količine. Ombrograf (pomoćni instrument za mjerenje količine oborine) je gotovo cijeli mjesec ispisivao ravnu crtu, što znači – suho i bez padalina. Ovako sušan ožujak (manje od 5 mm oborine) bilježimo tek daleke 1968. godine, pa iako smo na početku drugog tromjesečja, usuđujem se prognozirati da će ožujak, vrlo vjerojatno, biti najsuši mjesec u ovoj godini.

Ožujak je također i jedan od vjetrovitijih mjeseci u godini, a tijekom prošloga je zabilježeno 16 takvih dana tj. dana kada je vjetar 10 m/s ili brži. Uz to je i zbroj sunčanih sati 60-ak posto veći od normale. U dva navrata je mjerena najviša mjesečna temperatura zraka od 25 Celzijevaca i to 17. i 18. ožujka. Mjesečni srednjak temperature zraka je tri stupnja viši od klimatskog srednjaka, a druga polovica mjeseca je bila duplo toplija od prve.

Najhladnija jutra su bila 6. i 8.ožujka sa  -7 ˚C.

Povremeni vremenski obrati u ožujku znaju biti vrlo ekstremni što se tiče temperatura zraka. Kako vidimo ove godine je ta razlika (najviše i najniže temperature) 32 stupnja.

Promatramo li navedene ekstreme unazad posljednjih 50 godina, najviša temperatura u ožujku od 27˚ C  izmjerena je 1977. a najniža od  -14˚ C izmjerena je 1963. godine.

Uočavajući promjenjivost i nestalnost vremena, narod je ožujku dodijelio još dva epiteta :

Ožujak – lažac (lažak) !

Mart – prevarant!

0 0 votes
Article Rating

Related Post

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments