NAGRADA ZA “ZATIPAK”

PROGLAŠENA NAJBOLJA NOVA HRVATSKA RIJEČ PREMA IZBORU ČASOPISA JEZIK
foto: Časopis JEZIK
Lipik/ Riječ zatipak koja znači tipfeler (greška pri tipkanju), pobijedila je na ovogodišnjem natječaju za najbolju novu hrvatsku riječ prema izboru časopisa Jezik čija je glavna urednica Sanda Ham i naša draga suradnica i česta gošća u rubrici Jezični savjeti. Prvonagrađenu riječ smislio je  Šandor Dembitz te dobio 5000 kuna. Drugo mjesto osvojila je riječ “nekapnica” Eduarda Bega, a označava napravicu koja se utakne u grlić vinske boce kako vino pri točenju ne bi kapalo. Treće mjesto pripalo je Martini Kobaš za dodirnik, odnosno touch screen.

Inače, na natječaju za  izbor najbolje nove hrvatske riječi sudjelovalo je 1.200 natjecatelja. Oni su predložili 1600 novih hrvatskih riječi od kojih je stotinjak ušlo u uži izbor.
Prigodom dodjele nagrada u Lipiku (30. ožujka), po prvi puta je uručeno i priznanje za promociju hrvatske jezične kulture u poslovnoj komunikaciji, “Dr. Ivan Šreter”. Priznanje su dobili autori Jezičnog priručnika Coca-Cole HBC Hrvatska.

U dosadašnjih pet natječaja za najbolju novu hrvatsku riječ prema izboru Časopisa Jezik, nagrađene su riječi: suosnik (koaksijalni kabel), uspornik (ležeći policajac), smećnjak (kontejner za smeće), raskružje (kružni tok prometa), naplatnica (naplatna kućica), opuštaonica (wellness), borkinja (žena borac), proširnica ili žilni potporanj (stent), daljinac (daljinski upravljač), pretjecajnik (pretjecajni trak na cesti), ispraznica (floskula), osjećajnik (emotikon), parkomat (aparat za naplatu parkinga

0 0 votes
Article Rating

Related Post

Subscribe
Notify of
guest
1 Comment
Newest
Oldest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Mirela
Mirela
12 years ago

Čestitam svim nagrađenima! Ali kakve su ovo tvorbe riječi?! Tko koristi uopće ove riječi?! Čemu sve ove nove (većinom) složenjice?!Što nije uredu s naplatinm kućicama, daljinskim upravljačem ili kružnim tokom??? Naplatnica? Daljinac? Raskružje? Stravične su Vam ove nove riječi…i baš bi voljela vidjeti kako se uvode na satu Hrv. jezika…
Ovo nije širenje vokabulara, ovo je zaglupljivanje i izmišljanje tople vode!