KULTURA …IDE TO

PREDSTAVILI SMO ROMAN MARIJANE DOKOZA,  PJESMU ŽENSKOG VOKALNOG SASTAVA,  SOLO IZVEDBE MARTINE ČULINA, GLAZBU STAROG KAMENA I DAMIR BANDA, SLIKE ŽANE PATKOVIĆ
tekst i foto: Sonja Breljak ...foto album ispod teksta
Berlin/Bila je to prava večer za uživanje. Na svoje su došli oni željni napiti se s izvora kulture, onako u tišini, miru, poslušati, pogledati, razgovarati. A sve je započelo nastupom folklora Zajednice, domaćina večeri. “Pola ure kulture” Hrvatskog glasa Berlin izveden ovoga puta  u suradnji  s Hrvatskom kulturno-umjetničkom i sportskom zajednicom, naslovljen kao  “Marijanin dvorac tajni”, doveo je iz Mainza u Berlin književnicu i novinarku inozemnog izdanja Večernjeg lista, Marijanu Dokoza. U  programu što ga je moderirala potpisnica ovih redaka, urednica portala Hrvatski glas Berlin, predstavljene su kako Marijanine ranije napisane knjige, tako i novi roman Naraniyin plač. Kroz recital pjesama “Ostavi me dragi, ostavi me,  i Moja trošna kućica, te čitanje dijelova romana Naraniyin plač, posjetitelji su mogli osjetiti emocije i spisateljski poticaj, unutarnji poriv i umjetnički, stvaralački, skriveni “dvorac tajni” Marijane Dokoza. Pljesak publike, zahvalnost predsjednika zajednice Damira Kozarića i cvijeće gošći, završne su scene prvog dijela, “Pola ure kulture”, svojevrsnog subotnjeg mozaika kulture  u Zajednici.
No, to nije bio i kraj programa. Kakav bi to mozaik kulture bio kad bi na tome završilo?!
Premijerno se u ovoj večeri predstavio Ženski vokalni sastav folklorne skupine HKM Berlin. Djevojke su izvele izvorne hrvatske pjesme: Na livadi pod jasenom, Polegala trava detela, Evo lita i Velike gospe i Tko se nam. Baš su sve iznenadila svojim postojanjem, radom i nastupom, izvrsnim višeglasnim pjevanjem
Već nekoliko godina zajedno plešemo, pjevamo i družimo se u folklornoj skupini Hrvatske katoličke misije u Berlinu. Društvo nam broji veliki broj članova (oko 100 mladih), od kojih ih već nekoliko pleše čak i u trećoj generaciji! Kroz to druženje uz kolo i ples nastala je jedna ideja, koju želimo ostvariti kao jedan zajednički projekat –vokalni sastav folklorne skupine HKM. Uz puno truda, volje i strpljenja započeli smo s pripremama snimanja našeg prvog CD-a koji sadržava pjesme tradicijskog pjevanja (“izvorne, stare, hrvatske narodne pjesme”), pjesme koje su naši bake i djedovi kao cure i momci pjevali uz kolo i svoj svakodnevni život. Pokrovitelj ovog projekta je Hrvatska katolička misija Berlin. U našem vokalnom sastavu nas ima 12 cura, pjevamo u tri pa čak i u četiri glasa. CD snimamo već preko pola godine. Ostvarenje projekta je bilo moguće samo kroz financijsku pomoć i podršku naših prijatelja, HKM Berlin te mnogobrojnih darovatelja. Ovaj nastup nam je prva promocija CD-a koji se očekuje u prodaji koncem ljeta 2012. godine. Novac prikupljen prodajom CD-a ide za nabavu novih narodnih nošnji, rekla nam je Marija Budimir, jedna od članica  Ženskog vokalnog sastava folklorne skupine HKM Berlin o kojemu ćemo sasvim sigurno uskoro još čuti.
Mozaik kulture potom je načino mjesto mladoj slikarici, Žani Patković. Upoznali smo ju tek nedavno kad je prigodom otvaranja prostora Zajednice nakon renoviranja, darovalo ovoj udruzi nekoliko svojih slika. Žana je rođena u Berlinu, redi kao fizioterapeutkinja, traži svoj unutarnji svijet uz pomoć umjetnosti. Upoznasmo ju s članovima Crtačke škole koja djeluje pri HKM Berlin pa se nadamo kako će ovo predstavljanje i susret biti od obostrane koristi i pokazati i mladoj umjetnici mjesto i ljude s kojima  može dijeliti zajedničku ljubav i identitet za kojim je u potrazi poput brojnih naših mladih rođenih u Njemačkoj.
Pozornicom je potom “zavladala” u pravom smislu te riječi, Martina Čulina, studentica francuskog i engleskog jezika. Divnim, sigurnim glasom, Martina nam se predstavila u predivnom svjetlu. Izvela je dvije pjesme, ( Promise This i Turning tables) koje su sve uistinu ostavile bez riječi.  Nadamo se od srca kako ovo nije bio posljednji glazbeni susret s Martinom Čulina.  Do sad smo ju u prošlosti, slušali u sastavu gimnazijskog banda i banda Zločin i kazna. Nadamo se kako će svoju solo pjevačku karijeru nastaviti i dalje. Za to, Martina Čulina, uvjerili smo se i za ovog nastupa, ima sve potrebne adute.
Svi koji nisu žalili vremena i truda doći na ovaj mozaik kulture, vjerujemo kako se radi toga nisu pokajali. U nastavku večeri je zabavljao  band Stari kamen i svirao Damir band kojeg vodi predsjednik Zajednice Damir Kozarić.
Bili su već sitni sati, a za stolovima su gosti još razgovarali, smijali se, plesali, družili se. Posjetitelji rekoše …baš je bilo ugodno. Gošća iz Mainza, glazbenici, slikarica, domaćini, vele …divna večer. Eto …kultura? Ide to!

0 0 votes
Article Rating

Related Post

Subscribe
Notify of
guest
1 Comment
Newest
Oldest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Sonja
11 years ago

Čestitam Marijani! Bravo! Vidim da ste se svi dobro zabavili. Kad bi bar takvih kvalitetnih događanja bilo više.