DA U SVJETLOSTI HODIMO

ORGANIZIRANA PRVA MISA ZA MLADE U HRVATSKOJ KATOLIČKOJ MISIJI BERLIN
tekst i foto: Sonja Breljak
Berlin/
Stotinjak mladih Hrvata odazvalo se pozivima na prvu svetu misu za mlade u organizaciji Hrvatske katoličke misije Berlin. –Lijep rezultat, uzme li se u obzir da prvi koraci ni u čemu nisu lagani. Tim riječima, obratio se mladima, isto tako mladi svećenik fra Ivan Ante Rozić, pozvavši ih ponovo na slično okupljanje, 30, rujna 2012. godine. Sadržaj prve mise za mlade, priredili su članovi Frame i Zbora mladih, predvođeni Suzanom Smolković i Anicom Krstanović. Mladi suu čitali, pjevali, priredili za sve svijeće sa natpisom “U svjetlosti hodimo”. Naime, ovaj moto Susreta katoličke mladeži u Sisku gdje su sudjelovali i mladi iz HKM Berlin, bio je i moto ovog prvom okupljanja  na Misi za mlade.
Fra Ivan Ante Rozić, koji je predvodio ovo misno slavlje, nastojao je učiniti to na zanimljiv i mladima blizak način. Fra Ivan je propovijedao sjedeći pred mladima …to je na neki način znak naše jednakopravnosti …te povremeno miješajući oba jezika …hrvatski i njemački …kako to inače i čini veliki broj mladih Hrvata koji žive u Njemačkoj. Propovijed je bila jednostavna i jasna. Fra Ivan se pozabavio značenjem svjetla, odnosom svjetla i tame i onome što je nama na Kristovu putu, činiti. Upaliti svjetlo, primiti svjetlo Kristovo. I svako od mladih upalio je malu svijeću na Uskrsnoj, te na malim ceduljama ispisao svoju osobnu molitvu što je prineseno kao dar. Mladi su pošavši nakon mise kući, mogli ponijeti i brošuru s pjesmama koje su pjevane na prvoj misi za mlade kao i podsjetnik: “Što bi bilo dobro (usvojiti) ponijeti od ove svete mise?
– Isus Krist je jedina prava i istinska svjetlost ljudskog života
-Isus je svjetlo svijeta, jer je žarko ognjište ljubavi.
-Isus Krist je pobijedio zlo i tamu ovoga svijeta.
-Crkva je čuvarica Kristova svjetla-zajednica svjetla.
-Svjetlo je ljepota, jer je ljepota sjaj istine.
Isus Krist je put, istina i život.
Ako želimo živjeti zajedno, u Crkvi, tada trebamo živjeti u svjetlu.
Po krštenju smo postali djeca Božja o ušli u zajednciu svjetla -Crkvu.
Na krštenju smo primili poslanje da nastavimo  hoditi u svjetlu i podržavati ga u svijetu.
Pozvani smo pripaliti od svjetla (koje je uskrsli Krist) i tako sami postati svjetlo.

Iznenađen sam da Vas je doščo u tako veliko broju, rekao je fra Ivan, te izrazio uvjerenje kako će, jer su svi prvi koraci teški, na drugom misnom slavlju za mlade, 30. rujna,  bit još više mladića i djevojaka.

0 0 votes
Article Rating

Related Post

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments