MAGIČNA ISTRA

IZ DRUGIH MEDIJA ...črčkarije.com
Sjedim. U daljini gledam Istru i razmišljam o tome kako bi bilo lijepo o njoj nešto napisati, a da nije o pulskom amfiteatru za kojeg znaju već svi na svijetu, umaškom teniskom turniru, Eufrazijevoj bazilici ili pak o crkvi Sv. Eufemije. Istra nije samo Pula, Poreč, Umag i Rovinj koji se mogu pronaći u svakoj turističkoj brošuri. Istra je zaista puno više od toga!
Razmišljajući i pitajući samog sebe što bi vama čitateljima moglo biti zanimljivo, sjetio sam se starih pučkih priča koje Istrom kolaju više nego igdje u svijetu i na pamet mi je pala izvrsna ideja! Upoznat ću vas s Istrom kakve nema u turističkim brošurama i rutama turističkih vodiča, upoznat ću vas s pravom Istrom, zemljom mitova, legendi i nadnaravnog.

Napravite detaljnu rutu (Google je majka za to) te puni avanturističkog duha i pod punom ratnom spremom, zagrebite jedan dan u unutrašnjost Istre, onako pravo, muški. S mitovima i legendama na pameti te dobrom komunikacijom vas i tamošnjih seljana, istražite mistični Motovun, Hum, Roč, Grožnjan, Vrh, Oprtalj i slične predivne selendre kojih ima na svakom brijegu. Iznenadit će vas što ćete sve tamo otkriti. Negdje ćete naići na nevjerojatne štorije o divovima koji su, sjedeći svaki na svojem brdu dodavajući alat jedan drugome, sagradili upravo spomenute gradove. Drugdje ćete naići na legende o šumskim vilama koje se navodno još i danas skrivaju u pojedinim šumama. Ako ugledate neko čudno, veliko kamenje, kako napušteno leži uz cestu nemojte se prestrašiti, to su megaliti iz kamenog ili tko zna kojeg doba. Obavezno se na nekom od njih odmorite. Možda netko baš tuda naiđe te vam ispriča priču o alkemičarima koji su zaista živjeli u Istri i mješali svoje čiribiri napitke opsjednuti potragom za životnim eliksirom.

Mitova i legendi u Istri ima bezbroj. Svako selo, mjesto ili grad ima ih barem desetak, svaka nonica zna ih sigurno pet, a što je najbolje, u Istri se jednostavno sa svime time živi. Mitovi i legende, u svakodnevnim životima tamošnjih ljudi, sasvim su nešto normalno pa su tako 2008. godine osmislili i festival pod imenom “Legendfest” koji se svake godine, za vrijeme ljetnih žega, održava u srednjovjekovnom mjestašcu Pićan. Uz zvukove istarske melodije ljudi, obučeni u narodne nošnje, vampire, gusare, vještice, vile te čarobnjake, plešu i plešu. Kuće, ulice i trgovi ožive, pjesnici recitiraju, pripovijedaju se priče, održavaju predstave i narodni skečevi, ma ima svega!

Sigurno vas zanima koje to mitove i legende stare nonice i nonići već stoljećima pričaju i prepričavaju? Donosimo vam najpoznatiju istarsku legendu, onu o Velom Joži, koju prije no što dođete tamo morate ukratko čuti, a ona ide otprilike ovako:

 “Nekada davno Istrom je hodalo mnogo divova koje su patuljci (ljudi) iz pakosti i zlobe otrovali, ostavivši po jednog u svakom gradu, kako bi im pokorno služili. Obrađivali su polja, krotili divlje zvijeri, radili najteže poslove koji postoje uz stalno omalovažavanje od strane patuljaka. Veli Jože je pripadao Motovuncima koji su ga stalno ismijavali, tukli, a najviše što im je div mogao učiniti nakon torture, bilo je protresti motovunski zvonik.

Jednog lijepog dana poslali su ga na zadatak – galijom u Veneciju. Na galiji je upoznao galijota Iliju koji mu je prenio ljepotu i značenje slobode. Nedugo nakon toga, u silini oluje, galija je potonula, no Veli Jože se uspio spasiti tako što je isplivao na istarsku obalu. Potražio je ostale divove te ih je počeo nagovarati na pobunu. Naposljetku, svi su zajedno to i učinili, no patuljci su bili pametniji, uspjeli su ih prevariti, zavaditi zlatom, hranom i vinom te ih vratiti kao sluge svojim gradovima, sve osim Velog Jože koji je čekao bolji trenutak za ostvarenje slobode.”

0 0 votes
Article Rating

Related Post

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments