(NE)NAPUSTIMO HRVATSKU

tekst: Nada Landeka
Nakon okupljanja facebook grupe “MLADI NAPUSTIMO HRVATSKU”, Udruga Veronika Vere (predsjednica Nada Landeka) i Udruga Volim Hrvatsku (predsjednik Roko Šikić), organizirali su Tribinu “NAPUSTITI HRVATSKU – DA ILI NE – SVE O ŽIVOTU IZVAN HRVATSKE, ostavljajući mladima na izbor, da nakon izlaganja predavača sami donesu odluku da li je bolje otići, ili mijenjati postojeće stanje u Hrvatskoj.
Točno je da je situacija dramatična. Hrvatska je druga u Europi po nezaposlenosti mladih. Od 342.068 nezaposlenih, mladih je 110.900 i to u dobi od 20-24 godine. Oni su financijski ovisni o svojim roditeljima, ili čak djedovima i bakama što je još tužnije. Zbog financijske krize, viška slobodnog vremena i bezizlaznosti situacije koja ih zahvaća, mladi  padaju u depresiju i ne vide izlaza osim u napuštanju Hrvatske.

To je najgora stvar koja se Hrvatskoj može dogoditi.  Uvozimo radnike, a u Hrvatskoj je svakodnevno 40 Hrvata manje. Mladi su totalno beznadni. Smatraju da za posao u Hrvatskoj nije bitna stručnost i sposobnost “već debela veza”, a veliki problem je i stručna praksa koja je uvjet za brojne poslove. Iz tog razloga mladi su prisiljeni isključivo volontirati što iziskuje i brojne dodatne troškove financiranja radnog mjesta, a bez ikakve naknade. Takva situacija je neizdrživa i stručno osposobljeni mladi, zbog zakonskih uvjeta da bez prakse ne mogu obavljati poslove s visokom stručnom spremom bez ikakve nade su za radno mjesto.

Program sufinanciranja koji je osmislila država a kojim se subvencioniraju radna mjesta za mlade, pokazao  se loš. Od 451 radnog mjesta ostvarenih poticajima 336 osoba se vratilo na Hrvatski zavod za zapošljavanje iz čega proizlazi da dobro prolaze samo poslodavci a da se nastavlja praksa bogaćenja bogatih.  Stoga mladima treba omogućiti da direktno dobivaju sredstva za samozapošljavanje i stvoriti im uvjete za razvijanje kreativnosti, intelektualnih potencijala i financijsku samostalnost. Samo u tim uvjetima mladi će dobiti polet koji ih može zadržati i dati im volju za ostanak u Hrvatskoj.

Mladi su kreativni, sposobni, vrlo inteligentni samo im treba dati priliku i vjerovati u njih. Iz programa Zavoda za zapošljavanje koji su propustili sudjelovati na ovoj značajnoj Tribini, vidljivo je da su njihovi programi potpuno neprihvatljivi  za mlade bez iskustva, stoga bi trebalo ustrajati na projektu razmjene mladih intelektualaca iz Hrvatske sa mladim Hrvatima iz Dijaspore koji bi bio obostrano koristan.

0 0 votes
Article Rating

Related Post

Subscribe
Notify of
guest
4 Comments
Newest
Oldest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Josip Mayer
11 years ago

Nado nebi li se takovo što dalo upriličiti
za budućnost mladi i sačuvanju Hrvatske u rodnoj im domovini.

Baš sam onako putovajući i razgovarajući sa suprugom Brigitom..došao na razmišljanje..naši su mladi nekada u bivšoj..Ju.. državi u sklopu omladinskih radnih akcija..išli dobrovoljno na izgradnju mostova, cesta i pruga..i to uz razne popuste i plaćanja spavanja i hrane ..pisalo i priznao im se je sav taj rad.. i u radni staž. bili su uvjek veseli pjevajući radne omladinske pjesme.. i znali su bolje čuvati hrvatsku imovinu..jer su sami najbolje osjetili..koliko je za neke stvar potrebno teško raditi..ujedno su stekli i radno iskustvo.

Mladen Šimić
11 years ago

Napuštanje Hrvatske ? Dobro je to da mladi hoće da rade ; raduje me to . Ako bude više zaposlenih svima će biti bolje . Malo je čitav problem nezaposlenosti postavljen patetično a ima i ucjenjivačkih naznaka . Vi ste već u Hrvatskoj a ne znate da milijarde ljudi u svijetu sanjaju da žive u takvoj zemlji . Pa idite u inozemstvo ako možete , sretan put ! Ne treba nitko da vas preklinje da ostanete . Možete se i vratiti u Hrvatsku i opet za to ne treba nitko vas moliti . To je intimno vaš izbor . Na… Read more »

Josip Mayer
11 years ago

Moglo bi se tu još više koje čega sugerirati ..i predložiti iz vanjskih iskustva naših iseljenika.. Jedan.. od dugogodišnjeg sna,,ulaganje naših iseljenika u Hrvatsku ..se još uvjek nije ostvario..pojedinci su i uložili ali su brzo morali odustati..mito i korupcija mnogima je izbila..zadnju marku iz džepa.Na taj način prestala je do današnjeg dana ulagačka volja.Danas bi ta uz domaće iseljenička ulaganja i te kako dobro došla i sigurno bi smanjila sa vladinim iskrenim poticajima..uz stvaranje gospodarskog rasta.. i mladi bi se sigurno zadržali više u zemlji. Drugo..u Hrvatskoj postoji također mladih..sa poremećenim sluhom i govorom..koji i te kako teško dođu do… Read more »

Josip Mayer
11 years ago

Nado Meni je ova tema već odavna poznata..i moram priznati kada sam je spominjao u raznim ..forumima dobivao sam samo packe i razne destruktivnosti..pod moto ..što vi iz dijaspore nam budete pamet solii.Danas mi je drago da se o tome na više strana raspravlja i priča..jer upravo mladi su naša zajednička briga..mi pak vani dobro znamo što ih čeka..možda nešto veća plaća ..ali više i drugih briga. Osobno razmišljam o jednome međudržavnom projektu i dogovoru u Europskom smislu..i poticajima..jer to košta i novaca..kako bi mladi u jednoj godini..u čim kračem vremenu u domaćim i modernim i stranim tvrtkama..imli priliku proći… Read more »