EU …MALO MORGEN

Je li Hrvatska spremna za ulazak u EU?

piše: Emil Cipar
Hrvatska je pred ulaskom u EU. Ipak …svi uvjeti nisu još ispunjeni. Vladi je preostalo još samo šest mjeseci, a hrvatska vlada širi optimizam i uvjerava kako je pristup samo puka formalnost.

To čine i hrvatski mediji, ali ugledni njemački „Die Zeit“ nije baš pun hvalospjeva i ne prosipa optimizam, kao što to čine najviši hrvatski političari

-Odlučni smo da pridruživanje Europskoj uniji, iduće godine bude ‘čisto’ …izjavio je nedavno hrvatski veleposlanik u Njemačkoj Dr. Miro Kovač …te nadodao:

-Nitko ne bi trebao imati razloga reći da smo u EU ušli na prevaru.

To su bile Kovačeve promotivne riječi na tribini, Hamburg Europska unija.

Tako  Dr. Miro Kovač, ali u svom najnovijem izvješću o stanju u Hrvatskoj, Europska komisija …u principu potvrđuje napredak kandidata, ali ne tako uvjerljivo jedan kroz jedan, kao što to čini hrvatski veleposlanik, već sa velikom dozom skepse …Hrvatska treba učiniti više.

-Jačanje pravosuđa, kako bi učinkovitije provodilo borbu protiv korupcije, ojačati leđa gospodarstvu i poboljšati upravljanje. Sudski postupci uzimaju previše vremena, nezakonite državne pomoći, i uprava, koji nije u mogućnosti ispunjavati svoje dužnosti… To su u narednim mjesecima važne zadaće …naglašava Dirk Lange u Općoj upravi za proširenje Europske komisije. Hrvatska se treba 1. lipnja 2013. pridružiti EU kao druga država bivše Jugoslavije. Tako su se dogovorili predsjednici država i vlada Europske unije u prosincu prošle godine.

Hrvatska je, kao i parlamenti 19 država članica ratificirala sporazum o priključenju. U preostalih osam zemalja, uključujući Njemačku, je glasovanje u tijeku.

Hrvatski pristupni pregovori razlikovali su se od prethodnih integracijskih procesa …rekao je Lange u Hamburgu i nastavio:

-Hrvatska bi trebala provesti ozbiljniju borbu protiv korupcije, jer …više se ne radi samo o tome je li kandidat uveo naše europsko zakonodavstvo ili nije. Hrvatska mora dokazati da ima kapaciteta i sposobnosti za provedbu tih pravila. To osobito vrijedi za borbu protiv korupcije.

Različita je procjena i o najnovijem Izvješću o stanju. Hrvatski veleposlanik Kovač ga vidi kao normalni “godišnji izvještaj”  u kojem nema više iznenađenja. On je bio “iznenađen” vrtlogom, koji je planuo u Njemačkoj. Mislio je time na izjave predsjednika Bundestaga Norberta Lammerta, koji je nedavno izjavio da Hrvatska očito još nije spremna za članstvo te da …dobre namjere treba zamijeniti dokazanim promjenama.

Ova izjava žustro je diskutirana u Njemačkoj i inozemstvu Stručnjak za Balkan Solveig Richter iz zaklade Wissenschaft und Politik samo je malo ublažio Lammerta:

-Njegove izjave su …oštre, ali on je u pravu. Problemi koje Hrvatska mora riješiti u idućih osam mjeseci nisu dječja igra.

Kad su započeli pristupni pregovori 2005, Hrvatska je imala strategiju …važnije probleme gurati ispred sebe. Kritična pitanja su izostavili. No, najkasnije od kontroverznih pristupanja Bugarske i Rumunjske u EU godine 2007, u Europskoj uniji pušu novi vjetrovi. Stari prinicip “nakon pristupanja nadzor” odslužio je svoje, EU i Hrvatska sporazumjeli su se kako svi uvjeti moraju biti ispunjeni prije samog čina pristupa.

Zbog toga su vrlo važni ovi polugodišnji izvještaji, koje hrvatska vlada očito ne shvaća dovoljno ozbiljno. Činjenica jest da si EU ne može dopustiti nove članice-slučajeve.

Kakogod tumačili Lammertovu izjavu, trebalo bi nam biti jasno kako pregovore nismo shvatili ozbiljno i kako ratificiranje ugovora od država koje to još nisu učinile nije samo puka formalnost.

0 0 votes
Article Rating

Related Post

Subscribe
Notify of
guest
1 Comment
Newest
Oldest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Josip Mayer
11 years ago

Važna je i terminologija Svi mi dobro znamo da nam ulazak, DA u EU.. ili.. NE u EU ..ni jedno ni drugo nije baš naj pogodnije.Ali odlučili smo se za ono prvo.. DA u EU.. zadnje opcije nema, ni ne postoji i treba ju je shvatiti vrlo ozbiljno.Upravo sloboda generala iz Haškoga zatvora..nam daje još više snage i slobodnog prostora..da se okrenemo više zajednički budućnosti, što je i sam general Gotovina najavio kod svog pozdrava, hrvatskim građanima a budućnos nam je skormtu upravo za vratom a zove se..Europska Unija..puno vremena namni ne preostaje..i zadnje je vrjeme da se sve ta… Read more »