SVIJET JE MALEN

ZNA SE!
piše: Emil Cipar

Pišem …onako za dušu. Za „Hrvatski glas Berlin“ pišem vrlo rado. Nisam nikada živio u Berlinu, nekoliko puta bio sam na nekoliko dana gost. Prvi posjet je bio 1975, a slijedeći u razmacima od po pet godina otprilike. Impresionirao me Berlin i radovao sam se kada je srušen zid. Berlin je metropola koja zaslužuje pridjev europska.
I zato me posebno raduje da mogu sudjelovati u „Hrvatskom glasu Berlin“, da sam bio svjedokom njegovog nastajanja.
Sa simpatijama pratim što se događa sa ovim portalom na internetu. Čitan je u Berlinu, ali to čini samo polovinu njegovih čitatelja. Druga polovina dolazi iz cijelog svijeta …Argentina, Australija, USA, Kanada, Švedska, Hrvatska, BiH, Srbija, Makedonija, Francuska… I nisu to slučajni posjeti, nego vjerni čitatelji, koji na stranicama ostaju preko 10 minuta u prosjeku. To kaže google analytics, koji sve to pažljivo prati.
Nije lako jednu ideju pretvoriti u djelo. A ideja je bila …ponuditi Hrvatima u Berlinu platformu na kojoj će moći kvalitetno i brzo biti informirani o događajima u njihovoj blizini.
Ovaj portal živi od entuzijazma glavne urednice, kojoj uspijeva prikupiti kvalitetne suradnike. Nehotice, postao je portal, koji se čita diljem svijeta.
Broj posjetitelja trenutno je oko tisuću dnevno.  Velik je to broj, ali nismo u potpunosti zadovoljni njime, iako je stalno u porastu.
Da bi se taj broj povećao potrebno je uložiti puno napora. Internetske tražilice se trude, ali želja uredništva je da se broj posjeta na našim stranicama, poveća hrvatskim trudom. Tražilice nam još uvjek dovode najveći broj posjetitelja, ali nama bi bilo daleko draže da nam naši vjerni čitatelji pomognu.
Priznajem, zahtjeva to malo truda, ali pomoglo bi nam puno, jer bi se na taj način broj direktnih ulaza povećao. Ako ste nam voljni pomoći možete to učiniti tako da našu adresu www.hrvatskiglas-berlin.eu kopirate i pošaljete ju svojim prijateljima znancima, bez obzira gdje oni živjeli. Možete nas staviti na facebook ili twitter, ili tamo osnovati grupu prijatelja.
Kada se „Hrvatski glas Berlin“ pojavio na internetu, nismo ni slutiti mogli, koje mogućnosti ta globalna umreženost pruža.. Kako rekoh namjenjen je Hrvatima u Berlinu i svoje aktivnosti usmjerili smo u tome pravcu. Trebala je to biti skromna kronika događaja u glavnom gradu …vijesti, komentari, osvrti, najave događaja…
I to je to!
Međutim, stvari su poprimile svoj tijek.
Nekidan, nazove me kolega iz Šibenika. Nismo se čuli godinama, iako smo djetinjstvo proveli zajedno. Kolega mi kaže da je čitao naš portal i da nam čestita na kvaliteti, nudi suradnju, ukazuje na nedostatke. Razgovaramo i privatno i poslovno. Doznajem da mu je vijest o nama, prenijeo drugi kolega, kojega isto nisam čuo godinama. Savjetuje nam više globalnih tema. On će proširiti vijest o nama.
U Slavonskom Brodu u gradu u kojemu živim, među kolegama je „Hrvatski glas Berlin“ česta tema razgovora. Naše priloge, objavljuju i drugi portali, neki s dozvolom, neki bez. Ne zamjeramo onima, koji nas objave bez naše dozvole. Mislimo …bolje da oni moraju uzimati od nas, nego da mi to moramo činiti od drugih. Bilo bi nam drago da objave izvor, što većina uredno i čini.
Već nekoliko dana primjećujem jedan ulaz iz Japana. Mislio sam, u početku, netko je slučajno kliknuo.
Ali nije!
Naš čitatelj nas otvara svaki dan i ostaje na stranicama desetak minuta. Ne znam o kome se radi, ali bih to rado saznao. Pozdravljam ga ovim putem i molim ga da se javi uredništvu.
Ova činjenica da nas čitaju i komentiraju u cijelom svijetu obvezuje nas dodatno. Mogućnosti povezivanja diljem svijeta postaju realnost.
Kada razmislim, Hrvati diljem svijeta i nemaju neko glasilo, koje bi ih povezalo. Bilo je do sada puno pokušaja da se to učini, ali svi su završili neuspjehom. Mi nismo imali tu nakanu, ali kako rekoh …stvari poprimile svoj tijek. Naše malo skromno uredništvo, rasuto po Europi čini sve u granicama svojih mogućnosti, ali bez vaše pomoći neće ići.
Zato, ako i vi želite da hrvatski glas dolazi iz Berlina …pomozite! Širite glas o nama. Kad kažem …o nama, onda mislim na sve nas, na veliku obitelj od, zasada tisuću čitatelja dnevno.
I mi moramo učiti. Nije isto pisati za nekoga za koga znaš da je u Berlinu, ili u Njemačkoj i istovremeno misliti na čitatelje diljem svijeta, jer i oni su nam jednako dragi. Zadovoljiti potrebe svih je naša stvar i mi ćemo se truditi da to i učinimo.
Ako nam pomognete ići će to puno lakše.
A kako rekoh pomoći nam možete. Mislim da je za sve nas važno da izgradimo naš „Hrvatski glas Berlin“, kao glasilo svih umreženih Hrvata. Kažem …bilo je više pokušaja, uloženo je puno novaca i truda od ljudi i ustanova, koji imaju daleko više sredstava i moći.
Mi imamo samo srce i veliku želju da to učinimo.
I imamo vas dragi naši čitatelji!

0 0 votes
Article Rating

Related Post

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments