ZBORNO POJAČANJE

tekst i foto: Sonja Breljak
Berlin/
Istina, u nedjelju, organiziramo Pola ure kulture, promociju knjige Iveka Milčeca, bude tu još po koji sličan korak …predavanje, razgovor, prikazivanje filma …no, ipak se mora priznati kako berlinski Hrvati …pa i oni druge i treće generacije, hrvatski identitet najradije njeguju, prate, slušaju i sami i sudjeluju, kroz ples i pjesmu.

Samo u Hrvatskoj katoličkoj misiji Berlin djeluju tri grupacije folklora. A i pjesma se “ori”  iz više izvora  -tri mješovita zbora  odraslih, pa jedan zbor mladih te dvije vokalne skupine, Muška klapa “Berlin” i Ženska vokalna skupina “Duedeni”.

Mješoviti zbor koji nedjeljama pjeva u crkvi svetog Bonifacija na Mehringdammu, sljednik je zbora iz crkve svetog Klementa u Stressemanstrasse 66, kojeg je prije više godina, posljednja od časnih sestara, vodila sestra Fabiola Bobaš, prije nego su časne sestre, prinuđene na to mjerama štednje Berlinske biskupije, napustile Berlin.

E sad, po odlasku časne Fabiole i preseljenjem Misije na novu adresu (Garten Platz, Wedding), aktivnost ovog (i drugih) zbora nije prestala. Isitna, nije bilo jednostavno, vjernici bijahu sami prinuđeni organizirati se kako bi zbor nesmetano i dalje funkcionirao.

Veliku ulogu u tome je odigrala obitelj Ćosić, posebno majka i kćerka, Ančica i Matija. Ančica vodi računa o probama, organizaciji i funkcioniranju zbora a mlada Matija dirigira. Naravno, ne treba zaboraviti niti važnost svirača, točnije Marija Kolak koja na orguljama redovito prati zbor. Često se dogodi da zbor nastupi i van crkvenog prostora, primjerice na božićnim proslavama Saveza hrvatskih društava Berlina pa potom i na Blistavoj noći klasike prošle godine.

Ali isto tako se događa da zboru priđe, dođe u posjet, poželi zajedno zapjevati poneko od profesionalnih pjevača, recimo renomirana  Evelin Novak iz Staatsoper. Od prije kojeg mjeseca, dirigentica zbora, Matija Ćosić  je u Zagrebu gdje provodi pola godine u jednoj zagrebačkoj firmi. Nestrpljivo njen povratak očekuju pjevači zbora. U međuvremenu i dalje vrijedno vježbaju.

Nedavno se zboru priključila i Mihaela Lovrić, kćerka  Ivana Lovrić Caparina, opernog pjevača iz Lübeka. Mihaela svira violinu, u Berlinu je odnedavno učiteljica glazbe u jednoj osnovnoj školi pa sad nedjelje provodi dirigirajući zborom na Mehringdammu.

Od prošle nedjelje zboru se u pjesmi priključio i mladi tenor Goran Cah. Goran je rodom iz Pakraca, školovao se i studirao u Osijeku a od ljeta prošle godine, student je solo pjevanja na Akademiji za umjetnost u Berlinu. Njegova solo izvedba pjesme “Milost” te pjevanje psalma uz pratnju zbora na netom minulom nedjeljnom misnom slavlju, bijaše pravo osvježenje, obogaćenje i pojačanje zbornom pjevanju.

Bit će prigode (jer je već pozvan i poziv i prihvatio) ovog mladog pjevača slušati i na predstojećoj Blistavoj noći klasike, 21. travnja 2013. godine u berlinskom dvorcu Charlottenburg.

Glazba i zborno pjevanje lijepi je način očuvanja i prenošenja hrvatskog identiteta. Još dugo u tome svi zajedno užvali!

0 0 votes
Article Rating

Related Post

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments