BUREK JE BUREK

piše: Emil Cipar
SLAVONSKI BROD
 – Burek je omiljeni fastfood u Hrvata, pa tako i u Slavonskom Brodu. Ima ga u svakoj pekarnici u različitim varijantama.

Ne bih smio baš često jesti burek, ali ponekad ipak „zgriješim“ i dopustim si biti slab. Savjest mi umiruje činjenica da sam ipak pojeo najbolji burek u gradu, jer ga gotovo uvijek kupujem kod čika Cvetka, iako on nije više među nama. Okus isti kao i prije 50 godina, jedino je „čika Cvetkova“ burekdžinica sada na drugom mjestu …u Srossmayerovoj 19 u Slavonskom Brodu. „Kod Križa”, „Kod Cvetka”, „Kod čika Cvetka”,  „Kod Kiriovskog”… samo su neki od lokalnih naziva popularne burekdžinice.

Cvetko Kiriovski došao je u Brod 1961. iz Vinkovaca, a prije toga živio je u Dubrovniku, Splitu, Budimpešti i rodnom Kičevu u Makedoniji.

U Budimpešti, kod strica izučio …”ispekao” je zanat burekdžije, a u Dubrovniku je završio ugostiteljsku školu.

Prva adresa radnje je bila u Cesarčevoj, a nakon potresa 1964. preseljena je na sadašnju adresu.

I tu bi završila ova priča, jer radnja je ipak lokalna. Međutim …jedan detalj iz Cvetkove biografije otkriva nam kako i savijača sa sirom može zbližiti i obogatiti kulture.
U početku njegovog rada čika Cvetko nije mogao nigdje nabaviti kvalitetan masni sir za savijače. Slavonci jednostavno nisu proizvodili takav sir.

Čika Cvetko je razgovarao sa seljacima u okolnim selima i u Bebrini… selu u neposrednoj blizini Broda pronašao je jednoga čija je žena bila spremna eksperimentirati.

Zahvaljujući čika Cvetkovoj želji nabaviti dobar sir …danas, 50 godina poslije, po selima u okolici Broda se proizvodi sir po njegovom receptu.

I još nešto ima samo kod čika Cvetka. Originalan kukuruzni kruh ili proja, kakav se pravio stoljećima. Za sve one koji su njime othranjeni pravi je gurmanski užitak.

Čika Cvetko je imao tri kćeri …Nadu, Lenku i Ljubicu. Nada, koja se sada preziva Vujišić, preuzela je radnju od oca i vodi ju uspješno sa tri namještenika.

Kad smo već kod osnovnog proizvoda oko kojega se u ovoj radnji sve okreće, moramo pojasniti veliku zabunu oko pojma burek. Burek je u stvari štrudla od tankog tijesta punjena mesom. Samo štrudla s mesom je burek, pa je suvišno poručiti burek s mesom, jer druga mogućnost ne postoji.

Ali …navikli smo i na burek sa sirom i burek sa krumpirom, pa ostavimo to tako. U svakom slučaju u toj radnji se može danas pojesti ukusna pita s mesom, sirom, krumpirom, višnjama, tikvicama… a može se kupiti najukusniji kukuruzni kruh u gradu, pravljen na tradicionalni način.

Da je to tako brine se Nada, koja osigura svježe sastojke, a veliku zaslugu da burek izgleda kao burek kao što ga je još pravio čika Cvetko …ima Marko Mijić, majstor u maloj pekari u pozadini.

Svojim vještim rukama Marko na brzinu napravi od okruglih loptica tijesta veliku jukfu, promjera preko jednog metra.

U okruglu tepsiju veličine budućeg rezanog bureka Marko vješto slaže velike jukfe.

– Najprije stavim tri prazne jednu na drugu, a posljednju …četvrtu napunim sirom, mesom, ili što je već traženo …kaže Marko.

Osim rezanog bureka, Marko pravi i motani. U tom slučaju, punjene jukfe se slažu jedna pored druge i peku u pravokutnoj tepsiji. To je onda poznata savijača.

Markovo pripremanje bureka prava je umjetnost i šteta da to ne radi negdje u izlogu, jer bi to sigurno privuklo posjetitelje. Za kratko vrijeme i golim rukama Marko od kuglice veličine teniske loptice napravi veliku jukfu, koja nema debele rubove, niti se kida pri radu, a tanka je kao papir.

– Izučio sam zanat kod čika Cvetka i jako volim ovaj posao …kaže Marko.

Je li bogata ponuda ostalih fastfood radnji u Brodu konkurencija? …pitam vlasnicu.

– Ne osjećamo ih kao konkurenciju. Oni nude svoje, mi nudimo svoje. Kod nas dolazi već treća generacija naših prvih mušterija. Gotovo sve ih poznajemo.

Na četiri stola u radnji gosti mogu konzumirati vrući burek sa jogurtom ako ga žele. Stolovi su većinom popunjeni, pa se ponekad mora imati strpljenja i malo pričekati kako bi se dobilo mjesto.

– Najbolji burek u gradu …kaže jedan gost pokazujući pritom na štrudlu sa sirom na tanjuru …najbolji je ovako vruć.

Mnogi Brođani koji danas žive negdje drugdje ne propuste priliku po dolasku u Brod posjetiti ovu radnju i prisjetiti se okusa iz njihove mladosti. Malo je toga iz tog doba još preostalo.

 

0 0 votes
Article Rating

Related Post

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments