SA SJEDNICE PREDSJEDNIŠTVA KONGRESA

Mijo Marić, dr. Kovač,dr. Kušić i dr. Galešić/foto:Sonja Breljak

O PUTEVIMA I PRAVCIMA DJELOVANJA
piše: Sonja Breljak
Berlin/ Predsjedništvo Hrvatskog svjetskog  kongresa za Njemačku je s kraja protekloga tjedna  održalo svoju sjednicu u Berlinu. Sastanku Predsjedništva koji je sazvao predsjednik Mijo Marić, nazočili  su  dr. Siniša Kušić, dr. Ivan Galešić, Ilija Pervan, Toni Ćibarić, Tina Merčep, Monika Jurović, Tomislav Svirać i  Petar Ćosić, potom  Dijana Marić, Mario Juričević, Vlasta Morović, Inga Stampfer te kao posebni gosti i  veleposlanik RH u Njemačkoj dr. Miro Kovač i II. tajnik u Veleposlanstvu, Daniel Glunčić.
Na dnevnom redu Kongresa, našle su se brojne teme iz oblasti medija i politike, odnosa iseljeništva, odnosno Kongresa i domovine, mladeži i sporta, gospodarstva, potom aktivnosti iz oblasti integracije u društvo u kojemu živimo te one vezane za funkcionalnost i organiziranost Kongresa.
Predsjedništvo Kongresa priprema elaborat o Položaju Hrvata u Bosni i Hercegovini te radi na informiranju o predstojećim izborima u Bosni i Hercegovini. Kongres je vrlo angažiran na pripremi i organizaciji Hrvatskih svjetskih igara u Zadru 2010. godine. Sudionici skupa pogledali su i 15 minutni film koji je prošle godine o Hrvatima u Berlinu, snimala i prikazala Televizija  Berlin Brandenburg ubrojivši ovaj uradak u primjer dobre prezentacije. Saslušani su isto tako i dijelovi istraživačkog rada diplomirane sociologinje Inge Stampfer koja ukazuje na nesređene statističke pokazatelje u Njemačkoj u kojima se Hrvati još uvijek, i nakon 19 godina državnosti, svrstavaju unutar velike iseljeničke grupe „Ex  Jugoslawien“ što ih  statistički čini „nevidljivima“ i njihove posebnosti, napore i pomake u  integraciji, Nijemcima potpuno nepoznatima.
  O pogledima na rad  Hrvatskog svjetskog kongresa za Njemačku govorio je i veleposlanik dr. Miro Kovač. Dr. Kovač je iskazao potporu radu hrvatskih društva, posebno i Hrvatskog svjetskog kongresa,  te iznio par osobnih razmišljanja , najprije o položaju  Hrvatske na putu u Europsku Uniju te o putovima i smjerovima djelovanja Kongresa.
– Hrvatsko Veleposlanstvo u Njemačkoj diplomatski predstavlja Hrvatsku,  provodi hrvatsku vanjsku politiku i tom je službom, kojom predstavlja predsjednika države a dobilo ju je od Vlade, i određeno u svom djelovanju. Nije uloga Hrvatskog svjetskog kongresa  niti bilo koje druge civilne udruge, da provodi hrvatsku vanjsku politiku. Ona je dogovorena konsenzusom u zemlji. A vi živite vani. Vi možete biti potpora hrvatskoj vanjskoj politici, tu vidim mogućnost komplementarnosti u djelovanju.  Kao civilno društvo registrirano u Njemačkoj, možete nastupati otvorenije, naravno uz puno poštivanje  društvenih  vrijednosti koje su usvojene u našoj državi.  Hrvatski imidž je dobar u Njemačkoj. Ali može uvijek biti još bolji. Za to treba sustavno raditi. To se ne čini od danas do sutra. Treba sagledati i realne, objektivne mogućnosti udruge. Treba biti u tom sagledavanju  i skroman ali i ambiciozan te paziti da djelovanje nije kontraproduktivno, rekao je dr Kovač iznoseći i razmišljanje kako  je  potrebno raditi na istraživanju, pojašnjavanju i definiranju  uloge iseljeništva ali i daleko učinkovitije prepustiti domovini  da značenje  iseljeništva, sama valorizira.
– Treba sustavno raditi na tome da Hrvatska prepozna iseljeništvo, da se obostrano razumiju.  Hrvatski svjetski kongres se treba razvijati u smjeru  civilnog društva  i kao takvo postati vidljivo, povezati se s drugim civilnim društvima u  Hrvatskoj te  na taj način djelovati, biti široka platforma za sve Hrvate u Njemačkoj, rekao je, između ostalog, dr. Miro Kovač  na sastanku predsjedništva Hrvatskog svjetskog kongresa  za Njemačku održanog u Berlinu.

0 0 votes
Article Rating

Related Post

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments