PROKOCKALI JACKPOT

ZNA SE!
piše: Emil Cipar

Zašutilo se u državi o referendumu. Prije par dana puna usta svima …radničkih prava, socijalne pravde, mišljenja građana, a onda se odjednom prešlo na dnevnoplitičke teme. Referendum nitko ne spominje. I kao da se 720 000 potpisa nije niti dogodilo, javnost se zanima za gostovanje Lepe Brene na jesen u Splitu, Darijo Srna dobio kćer, a Euro uskoro vrijedi 9 kuna.
Referendum nitko ne spominje. Vladi odgovara status quo, jer ne mora biti aktivna, a priklupjači potpisa ne znaju šta učiniti s ogromnim povjerenjem, koje im dadoše građani. I jedni i drugi čekaju na potez druge strane …a vrijeme polazi.
Jednoga dana narodu u Hrvatskoj učinilo se kao da u rukama ima veliku moć i da je demokracija i njima dala šansu da učinkovito ukažu na svoju nemoć. Govorili su im to brojni sumnjivi saveznici i narod se digao na noge. Izgledalo je kao da svojim potpisom utiru put boljoj i ljepšoj budućnosti. No, način rješevanja problema u Hrvatskoj uskoro ih je poučio u kojoj državi žive.
Iduće godine su parlamentarni izbori. Ne daj Bože da do njih dođe prije, jer sudionici u trci za fotelje još nisu spremni za nju. Sada se u miru dogovaraju za startne pozicije.
Na startu nema novih lica. Sve znano i provjereno. Ekipa za održavanje na životu je dobro uhodana u spremniku je još dovoljno kisika, za zabavu se brine HRT, koja je uspjela sačuvati provjerenu ekipu. Za informiranje, ili bolje rečeno za dezinformiranje je zadužena provjerena Hloverka Novak Srzić. Važno je to za status quo u zemlji stalno upaljenih televizora.
A referendum …ne spominji! Ozren Matijašević je na velika usta govorio kako poslije prikupjanja potpisa peticije u Hrvatskoj ništa neće biti kako je bilo. Sada se trudi da dokaže suprotno. Brzo gubi živce, a slijedeći koraci još uvjek se očekuju.
Nema sumnje …720 000 potpisa je veliki broj, jak adut, ali u rukama slabih igrača. Čak i Dragutin Lesar nema pametnih prijedloga. Ni njegov populizam nije u stanju naći neko pametno i prihvatljivo rješenje.
Ne dogodi li se ništa sindikati su prokockali jackpot. Takva šansa im se više neće pružiti.
A Crkva u Hrvata!? Po mojemu mišljenju oni su krivci za nastalu pat-situaciju. Osim Franjevačkog svjetovnog reda, koji je podržao akciju prikupljanja potpisa …Crkva se nije izjasnila.  Sisački biskup i predsjednik Komisije Iustitia et pax mons. Vlado Košić rekao je da je Crkva tijekom godine više puta progovarala o socijalnim pitanjima i ljudskim pravima pa to ne mora sada i opet činiti?!

Opet se Crkva više brinula za svoju sigurnost, nego o potrebama svoga puka. Da su jasno i nedvosmisleno podržali akciju, prisilili bi obje strane na više ozbiljnosti. To se nije dogodilo.
Građani su izgubili povjerenje u Vladu. To su dokazali i svojim potpisima. Čini mi se da su i u Crkvu isto tako izgubili svaku vjeru.
Građani dali svoje poverenje, brzopletom i nepromišljenom potezu sindikata. To su učinili jednom. Nisam siguran da se ta akcija može ponoviti. A država je pred bankrotom.
Kome uputiti svoje ufanje?

0 0 votes
Article Rating

Related Post

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments