WELEBIT …ČUVARI HRVATSKE KULTURE

REPORTAŽE
tekst i foto: Sonja Breljak

TAMBURAŠKI ORKESTAR „WELLEBIT 1902“ ODRŽAO  LJETNI KONCERT
Berlin/Od preko osam stotina pjesama  sastoji se repertoar njemačkog   tamburaškog orkestra  naziva Tambouraschen Chor Wellebit 1902. I brojne od njih hrvatskog su porijekla, uz to još i pravi rariteti poput i samih notnih bilježnica od kojih neke sežu i u godinu osnutka, dakle, daleku 1902. kada je samozatajni Hrvat Franjo Krznar, o kojemu se zna vrlo malo, nabavio prve instrumente i note, osnovao orkestar i nazvao ga po domaće –Velebit.
Franjo Krznar je odavno umro, naziv orkestra, uz male slovne, njemačke dodatke, ostao  prepoznatljiv. A ni hrvatske pjesme iz njegova repertoara nisu sasvim nestale.
Neke od takvih pjesama, zaboravljenih i nenjegovanih i u Hrvatskoj, otsvirali su članovi ovog orkestra i  na netom održanom koncertu u crkvi svetog Nikolausa u berlinskoj četvrti Wittenau. Unatoč vrelom danu i visokim temperaturama koje su se osjetile i u unutrašnjosti crkve, koncert je bio dobro posjećen, ugođaj lijep a orkestar i njihove izvedbe, dobro primljene. Bio je to ljetni koncert, jedan od dva redovita, godišnja  koja, uz onaj Adventski, održava ovaj orkestar.
Za ovu progodu, izveli su pjesme Junak iz Like, potom splet dalmatinskih pjesama, zatim  su se, uz vokal pjevačice Milice Kreft, začule  i pjesme, Blijedi mjesec, Imaj sažaljenja, te izvrsne intrumentalne izvedbe tamburica, manodolina, gitara, bisernica.
–Primjetili ste sigurno da neki naši članovi imaju nove instrumente, rekao je glazbeni voditelj orkestra Horst Budde, te posjetiteljima ispripovjedao kako je orkestar nedavno dobio tri instrumenta kao dar od hrvatskog ministra  za kulturu, Bože Biškupića.
– Dar smo dobili kao nagradu i zahvalnost jer čuvamo i njegujemo hrvatsku kulturu a  instrumente nam je svečano uručio hrvatski veleposlanik u Njemačkoj, dr.Miro Kovač. Moram reći da je to bilo jako dirljivo, rekao je s ponosom i zadovoljstvom  Horst Budde. Posjetitelji koncerta su njegovu pripovjest pozdravili velikim pljeskom.
– Želimo vam lijepo ljeto, rekao je voditelj Wellebita,  nakon što je orkestar svirao  i dodatne pjesme na zahtjev posjetitelja.
-Dođite i na naš redoviti koncert u vrijeme Adventa, pozvao je nazočne Horst Budde, a nama u razgovoru spomenuo kako je ugodno bilo nedavno druženje s Hrvatima iz crkvenog zbora na otvorenoj probi orkestra koju  bi rado ponovili, te kako s nestrpljenjem očekuju nastup na koncertu u povodu 40 godina Hrvatske katoličke misije, na koji ih je pozvao berlinski župnik fra Petar Čirko.
Bit će pravo zadovoljstvo u berlinskim, njemačkim i hrvatskim krugovima, ponovno susresti  ove izvrsne „tamburaše“ iz  „Wellebita“ s kojima na glazbene pozornice, obavezno dolazi i hrvatsko, kulturno, glazbeno blago. Vrijedi to naše zahvalnosti i pažnje.

0 0 votes
Article Rating

Related Post

Subscribe
Notify of
guest
1 Comment
Newest
Oldest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
trackback

[…] imponira da se jedan portal u dalekom Berlinu zanima za izvornu slavonsku glazbu. Pričam mu o Welebitu iz Berlina, koji se bavi tamburaškom glazbom. To ga još više oduševljava. Obećava da će im […]