RAD NA POVRATKU HRVATSKIH DRŽAVLJANJA

Iz priopćenja Ministarstva vanjskih i europskih poslova

Zagreb/  Služba vanjskih poslova RH neumorno radi na pružanju pomoći i organizaciji povratka hrvatskih državljana u Republiku Hrvatsku.

Služba vanjskih poslova Republike Hrvatske posvećena je aktivnostima vezanim uz krizu prouzročenu pandemijom COVID-19, te uz međunarodne aktivnosti usmjerene na pribavljanja zdravstvene opreme, posebno se bavi omogućavanjem povrata (repatrijacije) hrvatskih državljana diljem svijeta.…

više

KORONINE KRONIKE

Pučko otvoreno učilište Zaprešić objavljuje Međunarodni natječaj u sklopu Književnog festivala Ban Josip Jelačić – Nagrada KONJANIK.

prilog: Višnja Goljački

Pučko otvoreno učilište Zaprešić objavljuje Međunarodni natječaj u sklopu Književnog festivala Ban Josip Jelačić – Nagrada KONJANIK za publikaciju i izložbu KORONINE KRONIKE

U novonastalim okolnostima, povodom svjetske pandemije bolesti koja je u izolaciju stavila gotovu polovinu čovječanstva, život i rad većine stanovništva doživio je promjene neslućenih razmjera i konzekvenci. Ljudi se na brojne načine pokušavaju prilagoditi kako bi izbjegli ili preživjeli nevidljivog neprijatelja koji je, poput kakvog napetog SF scenarija, ujedinio ovu civilizaciju u strahu, ali i solidarnosti.

Postalo je vrlo brzo očito da je ovakav razvoj događaja, ako izuzmemo mogućnost da je to tek orwelovski test…

više

KNJIŽEVNI (P)OGLEDI

O književnosti na internetu i SAE-u

autor: Slavica Gazibara
izvor: Kolo 1, 2020. / Ogledi 

Pogled na književnu scenu

 U ovo doba detabuiziranog seksa i fanova koji gutaju sve što je u vezi s njim, nije lako pisati. Naravno, o senzibilitetu pojedinca koji piše je riječ, ali često i ne samo o tome. Naime, nije tajna da tekstovi u kojima se slave dionizijske orgije i orgazmi, i koji djeluju kao udžbenik za početnike u seksu, imaju dobru prođu.

Neke olinjale, obično nikad priznate ili polu-priznate veličine slinit će nad književnim uradcima – prvijencima mladih autor(ic)a koji su za te teme ili doista talentirani ili instrumentalizirani u funkciji izazivanja efekta začudnosti i dobre promidžbe svoga djela pa su spremni na »sve« ne bi li dospjeli u željene rubrike i iskamčili pozitivnu kritiku.

Tako se nerijetko seks trpa u svaku književnu vrstu: u…

više