RAD NA POVRATKU HRVATSKIH DRŽAVLJANJA

Iz priopćenja Ministarstva vanjskih i europskih poslova

Zagreb/  Služba vanjskih poslova RH neumorno radi na pružanju pomoći i organizaciji povratka hrvatskih državljana u Republiku Hrvatsku.

Služba vanjskih poslova Republike Hrvatske posvećena je aktivnostima vezanim uz krizu prouzročenu pandemijom COVID-19, te uz međunarodne aktivnosti usmjerene na pribavljanja zdravstvene opreme, posebno se bavi omogućavanjem povrata (repatrijacije) hrvatskih državljana diljem svijeta.

U brojnim izravnim kontaktima hrvatskog ministra vanjskih poslova s brojnim kolegama ministrima – poglavito Austrije, Mađarske, Slovenije – osigurana je učinkovita repatrijacija.

Mreža diplomatsko-konzularnih predstavništava Republike Hrvatske, zajedno s Upravom za konzularne poslove MVEP-a, uz davanje relevantnih informacija hrvatskim državljanima, neumorno radi na pružanju pomoći i organizaciji povratka hrvatskih državljana u Domovinu iz drugih država članica Europske unije i iz trećih zemalja – često u suradnji s drugim državama članicama Europske unije.

Aktivnosti repatrijacije odvijaju se u posebno otežanim i vrlo izazovnim uvjetima s obzirom da su u mnogim državama proglašena izvanredna stanja, ograničen je ili zabranjen ulazak stancima, obustavljen je gradski, međugradski i zračni promet, izlazak iz domova dozvoljen je samo uz posebne dozvole, zračne luke su zatvorene, itd.

Povratak 11 hrvatskih državljana iz Barcelone, 29 hrvatskih državljana iz Madrida te 7 iz Havane, 13 hrvatskih državljana iz posebnog žarišta u austrijskom Tirolu, samo su neke od aktivnosti hrvatskih nadležnih veleposlanstava. Osigurani su i zahtjevni povrati iz udaljenih dijelova svijeta kao što je 16 hrvatskih državljana iz Perua i 1 iz Bolivije.

Krajem prošlog tjedna, osiguran je nesmetan prolazak humanitarnog konvoja iz Skopja, preko područja Republike Srbije, do Republike Hrvatske s krajnjim odredištem u Republici Sloveniji. Tijekom jučerašnjeg dana omogućen je povratak 20 hrvatskih državljana iz New Delhija preko Frankfurta u Zagreb.

Koordiniranim radom nadležnih veleposlanstava uspješno je osiguran poseban prijevoz hrvatskih državljana prema Hrvatskoj koji su se zatekli na liječenju u Češkoj Republici, kao i odlazak novih pacijenata iz Hrvatske na liječenje u Češku Republiku.

Osnovna komunikacija s europskim partnerima i Europskom službom vanjskih poslova (EEAS) odvija se u okviru Radne skupine za konzularne poslove, pripremnog tijela Vijeća EU, kojom Hrvatska predsjedava. U trećim zemljama hrvatska diplomatsko-konzularna predstavništva imaju posebnu ulogu koordinacije s obzirom da je Hrvatska predsjedateljica Vijećem EU. Nesmetani protok informacija, briga za sve EU državljane, kao i koordinacija na terenu sa svim EU državama članicama samo su neke od odgovornosti.

Tako je primjerice, unatoč uvedenoj mjeri kojom su nadležne vlasti zatvorile sve zračne luke, Generalni konzulat RH u Dubaiju omogućio polazak zrakoplova s EU državljanima, koji su bili zadržani u tranzitu. Ovog je vikenda zrakoplov s EU državljanima, među kojima je bilo 32 hrvatska, stigao iz Dubaija u Zagreb.

Podsjetimo i na uspješne repatrijacije hrvatskih državljana iz kineskog grada Wuhana i s broda „Grand Princess“ u Japanu, kao i neke druge poput 24 iz Kraljevine Maroka; 25 iz Varšave; 2 s Republike Filipina; 16 iz Slovačke Republike; 9 iz Tanzanije; 13 s francuskih prekomorskih teritorija.

Svjesni većeg  broja sezonskih radnika, koji su se zatekli u otežanim situacijama, nadležna diplomatsko-konzularna predstavništva također pokušavaju iznaći najbolje rješenje za njihov povratak.

U sljedećem razdoblju diplomatsko-konzularna predstavništva, zajedno s Upravom za konzularne poslove MVEP-a nastavljaju intenzivno raditi kako bi što skorije osigurali povratak ostalih hrvatskih državljana u inozemstvu koji su zatražili pomoć pri repatrijaciji, o čemu ćemo nastaviti pravodobno obavještavati javnost.

0 0 votes
Article Rating

Related Post

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments