AVE MARIA

Velika Gospa …Vela Gospa …Gospojina, dan je svetkovine Uznesenja Blažene Djevice Marije na nebo. Slavi se svake godine 15. kolovoza. Taj dan je i državni blagdan u Republici Hrvatskoj. Marija je najopjevaniji i najslikaniji ženski lik, kako u Hrvatskoj, tako i van nje. Na svetkovinu, 15. kolovoza,  mnoštvo vjernika hodočasti u mnogobrojna Marijina svetišta. Prema katoličkoj teologiji, Marija je uznesena na nebo, dušom i tijelom. Nauk o Marijinu uznesenju na nebo, proglasio je papa PIO XII., ne tako davno… 1. studenog 1950. godine.

Tome prethodi duga tradicija …stara gotovo kao i samo kršćanstvo. Mnogi crkveni oci i sveci poput svetog Bernarda i svetog Antuna Padovanskog …, kroz stoljeća su razmatrali i pisali o Marijinu uznesenju na nebo.

Blagdan se slavi u velikom broju država, ponajviše u Europi i Južnoj Americi. Održavaju se i brojne  procesije i festivali.

Na ovaj dan, četvrtak, 15. kolovoza 2019. godine, u Hrvatskoj katoličkoj misiji u Berlinu, svečano misno slavlje  je u 18:30 sati, u crkvi svetog Sebastiana, na adresi Feldstrasse 4, Berlin-Wedding.

0 0 votes
Article Rating

Related Post

Subscribe
Notify of
guest
1 Comment
Newest
Oldest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
josip prudeus
josip prudeus
4 years ago

NJOJ NA NEBO UZNESENOJ

Zdravo da si Božja miljenice
poniznost ti nagradio On.
Jer Riječ primi, Otac te uznese
dušom, tijelom, u nebeski dom.

Blaženoj jer posta Bogomajkom
duši, tijelu ne naudi Zmaj.
Sin uskrsnu, a tebe uznese
te ukrasi Tobom vječni raj.

Neka Gospo, sveto uznesenje,
jača vjeru u svakog od nas:
kako ćemo, i mi, dušom, tijelom
uskrsnuti u posljednji čas.

VELIKA GOSPO, VELIKE VJERE,
IZMOLI PUKU NA SVIJETU CIJELOM .
IZBJEĆI ZLOGA , ČASTITI BOGA.
RIJEČJU I DJELOM, DUŠOM I TIJELOM.