DRUŽE IVO MI TI SE KUNEMO

OSVRT POVODOM:
piše: Romano Sole

“Druže Ivo ljubičice bijela, tebe voli omladina cijela
Druže Ivo mi ti se kunemo, da sa EU puta ne skrenemo
Drugarica Kosor sadi rosno cvijeće
Dok na grobu Milkinom – Ivo pali svijeće.”

Romano Sole (inspiriran člankom objavljenim u jučerašnjem “Jutarnjem listu”)

Iako samo ime “Jutarnji list” neodoljivo aludira na svjetlo i buđenje novog dana, više mi se puta zamrači pred očima kada na Facebooku slučajno (pošto tendenciozne i od stranih agentura dirigirane medije više ne čitam) naletim na članke poput ovoga. Zaista, već na prvi pogled se teško odlučiti što je ljigavije i patetičnije, naslov ili podnaslov ovog novinarskog pamfleta, potpisanog od našeg starog poznanika – kontroverznog Davora Butkovića.

Već u samom naslovu Hrvatima se naprosto nameće obligatorna ljubav prema državnom “voždu”, a ako našeg voljenog “bljedolikog” slučajno politički ne podržavate, onda se morate suočiti s podnaslovom koji vam daje “široku” lepezu socioloških ladica, u koje se obavezno morate zatvoriti, samo radi toga jer niste Butkovićevog mišljenja. Poznato je, naime da je Davor Butković uvijek u pravu, pa vam ostaje neugodan izbor – da prihvatite njegovu verziju istine ili da budete u krivu. U svakom slučaju pogledajmo gdje je nas, koji iz bilo kojih razloga ne vjerujemo predsjedniku Josipoviću, “sortirao” ovaj nadobudni borac za demokratizaciju Hrvatske.

Butković nam daje velikodušan izbor od čak četiri subkulturne skupine: Torcida, BBB, Skinheadsi i Ultranacionalisti. Pošto mislim da u Hrvatskoj nema baš puno Skinheadsa, možda najviše tisuću, ostaju nam samo tri skupine. Uzeo sam sebi malo truda i provjerio službeni broj “Torcidaša”, preko njihovih internetskih stranica, pa sam dobio informaciju da ih ima oko 3.500. Vjerujem da, sudeći po vječito praznim maksimirskim tribinama, niti registriranih BBB-a nema puno više, pa se jednostavnom računicom dolazi do svega 8.000 Hrvata u prve tri Butkovićeve ladice. Napisat ću još jednom slovima: OSAM TISUĆA!

Ostaje nam, dakle samo jedna kategorija koja bi mogla biti brojna- ultranacionalisti. Ako se sjetimo da je u drugom krugu predsjedničkih izbora, i to prije prebrojavanja glasova dijaspore, Josipović vodio ispred Milana Bandića sa nekih 64% glasova, onda se gospodin Butković sve više približava vinogradima “nebranog grožđa”, jer mislim da je zaista neozbiljno onih 36% Hrvata koji su glasali za ideološkog ljevičara Bandića – nazvati ultranacionalistima. Po toj logici bi i Milan Bandić bio nekakav ultradesničar, ali je općepoznato da takvih baš i nema u SDP-u, a pogotovo ne na čelnim funkcijama. Da li je i većinski Zagreb, po Butkovićevom peru onda grad strašnih kripto-desničara, koji su čak četiri puta zaredom birali “fašistu” za gradonačelnika?

I to još nije sve, trebao bi Davor Butković čitateljima pojasniti u koju kategoriju svrstava stotine akademičara iz Hrvatskog kulturnog vijeća, Matice hrvatske i Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti, koji se u svojim osvrtima, člancima i knjigama otvoreno protive Josipovićevoj politici? I oni kriptodesničari? A svećenici, biskupi, kardinal Bozanić? Zna se, oni su za starog omladinca Butkovića uvijek bili “ustaše” i “belosvetski neprijatelji”. Kad se cijela situacija sagleda iz tog kuta, nije brate ni lako tom sirotom Butkoviću pored tolikih “crnokošuljaša”, jer se jadničak zasigurno za svog cijelog radnog vijeka osjećao ugroženim, pa umjesto onih kninskih postavlja “medijske barikade” i “pile naopako”. Ali s druge strane, ako ćemo doslovno vjerovati njegovom članku, on živi u državi svojijh snova, čiji narod u 85-postotnoj većini podržava svog predsjednika, koji je pak otvoreno izjavio da voli partizanske kape, što mu zasigurno nije donijelo tendenciju “biračkog pokajništva” u redovima onih koji su u siječnju ove godine glasali protiv njega.

Dakle, poprilično čudna i nelogična igra brojki, a ako uzmemo u obzir sve ovo što sam napisao, ostaje nam potpuno legitimno pravo sumnjati u vjerodostojnost ove i sličnih anketa. Ja osobno u te brojke ne sumnjam. Potpuno sam siguran da su krivotvorene….

0 0 votes
Article Rating

Related Post

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments